A kolumbiai Kristály-folyó csodálatos világa

2016. december 24., szombat
Kevés szebb hely van a világon, mint a Kolumbiában található Kristály-folyó. A lélegzetelállító képek magukért beszélnek!

Ha valaki tudja mi a szép, az már bizonyára járt a Kristály-folyónál. A folyó vizében látható zseniálisan összetett, természetes színkavalkád miatt a helyiek ráragasztottak egy másik, sokkal beszédesebb nevet is a helyre: „Folyékony szivárvány”.

Amit a Kristály-folyónál látni, az olyan dolog, melyet sehol a bolygón máshol nem látni, tehát teljesen egyedülálló dolog Földünkön.

Maga a különleges folyó a Serranía de la Macarena tartományban található, mint a Guayabero folyó egyik mellékága. Vagyis nem egy fősodrású folyóról van szó, a víz itt viszonylag lassan, és nyugodtan hömpölyög. Néha már úgy tűnhet, hogy meg is áll.

A La Macarena Nemzeti Parkban kanyargó folyóban időszakosan megjelenő színkavalkád a világon egyedülálló természeti jelenség.

A folyó vizében az esős időszakot követően, július végén elszaporodnak az algák, moszatok és vízi növények, melyek sárga, zöld, lila és vörös színre festik a vizet.A folyónak azonban van egy különleges titka. Mégpedig az, hogy nem egész évben ilyen gyönyörű, hanem csak júniustól novemberig.

Bálványozó látványát ugyanis elsősorban egy itt élő növénynek, a Macarenia clavígera-nak köszönheti, mely az előbb említett időszakban virágzik, és van jelen a vizekben.

Hihetetlenül régi, úgynevezett kvarcit sziklák is találhatóak a folyóban, mely szintén olyan hangulatot és látvány kölcsönöz a folyónak, amit a legtöbb Földi folyó nem mondhat magáénak.

Ezekbe a régi, közel egymilliárd éves sziklákba megannyi járatott vájt a víz.

A folyómeder teraszos sziklaalakzatokkal, és megannyi kisebb nagyobb lyukakkal, üregekkel szabdalt. rengeteg érdekes, sziklába ivódott lyuk, alagút és sok-sok vízesés után ér el végül a kristály-folyó a nagy Guayabero folyóba.

A Sierranía de la Macarena, ahol a Kristály-folyó található, három nagy ökológiai térség határán található, melyek mindegyike változatos növény- és állatvilággal rendelkezik.

Ha te is lenyűgözőnek találtad, OSZD MEG másokkal is!

hihetetlen hihetetlen helyek gyönyörű helyek


Megtekintések száma: 23600

Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet