A koronavírus járvány jóval korábban kezdődhetett, mint azt eddig gondolták

2020. május 6., szerda




A vizsgálat az eredetét szeptember és december közötti időszakra szűkíti, miután a vírus az emberekre ártalmas formájúvá mutálódott. Valószínűbb, hogy Dél-Kínából származik, mint Vuhanból, de a denevérek és más potenciális gazdaállatok további elemzésére van szükség egy genetikus szerint.

A Cambridge-i Egyetem vezette tudóscsoport szerint a koronavírus járvány első kitörése már szeptember elején, a központi kínai Vuhan városától délre megtörtént. A vírus eredetét vizsgáló kutatók számos törzset elemeztek a világ minden tájáról, és kiszámították, hogy az eredeti járvány szeptember 13. és december 7. között indult el.

"Lehet, hogy a vírus már hónappokkal korábban mutálódott a végső, embert megfertőző formájába, de egy denevérben vagy más állatban, vagy akár emberben is megmaradhatott néhány hónapig anélkül, hogy más egyedeket megfertőzött volna," - mondta csütörtökön Peter Forster, a Cambridge-i Egyetem genetikusa.

"Ezután szeptember 13. és december 7. között elkezdett fertőzni és terjedni az emberek között, létrehozva azt a hálózatot, amelyet bemutatunk a Nemzeti Tudományos Akadémia (PNAS) folyóiratában." - írja az ÚjVilágtudat

A csoport filogenetikai hálózat segítségével elemezte a törzseket - egy matematikai algoritmussal, amely képes feltérképezni az organizmusok globális mozgását génjeik mutációja révén.

Még mindig próbálják pontosan meghatározni a nulladik beteg helyét, és reménykednek abban, hogy segítséget kapnak a kínai tudósoktól, ám néhány korai jel arra késztette őket, hogy vizsgálják meg a Vuhantól délre fekvő területeket, ahol koronavírus fertőzésekről először decemberben számoltak be.

"Amit rekonstruálunk a hálózatban, az az első jelentős terjedés az emberek között," - mondta Forster.

A Cambridge-i csapat nemrégiben nemzetközi címlapokra került a vírus evolúciós történetéről szóló tanulmánnyal. Ebben a hónapban a PNAS-ben tették közzé, amelyben megállapították, hogy az Egyesült Államokban és Ausztráliában vett minták többsége genetikailag közelebb áll a denevérvírushoz, mint a kelet-ázsiai betegek körében elterjedt törzsekhez, és a vírus legfontosabb európai típusa a kelet-ázsiai változat.

De ez a tanulmány csak az első 160 törzset vizsgálta, amelyeket december végén gyűjtöttek össze. A kisméretű minta korlátozta a kutatók azon képességét, hogy meghatározzák, mikor és hol kezdődött az első kitörés.

Új, korábban nem felülvizsgált tanulmányukban Forster és kollégái több intézetből, köztük a németországi Münsterben található Igazságügyi Genetikai Intézetből származó információkkal bővítették az adatbázist, amely már 1101 kiváló minőségű, teljes genomszekvenciát tartalmazott, amelyeket a tudósok világszerte kiadtak.

Minél több törzset elemeztek, annál pontosabban tudták követni a vírus globális terjedésének eredetét. A mutációk megszámolásával közelebb kerülhetnek annak meghatározásához, hogy mikor fertőződött meg az első személy egy denevérvírushoz legközelebbi törzs által.

A Sars-CoV-2, a Covid-19-et okozó vírus denevérekből származik. Megállapítást nyert, hogy 96% -ban azonos géneket tartalmaz egy olyan koronavírussal összehasonlítva, amelyet a kínai tudósok izoláltak még 2013-ban Jünnan délnyugati tartományban talált denevér ürülékből.

De több száz mutáció történt a Sars-CoV-2 és a jünnani között, és a koronavírus általában havonta egyszer mutálódik. Egyes tudósok ezért azt gyanították, hogy a vírus évek óta csendesen terjedt a gazdaállatokban és az emberekben, melynek során fokozatosan alakult át egy rendkívül adaptív formává, amely megfertőzheti az embereket.

Az első járvány egy nemrégiben bekövetkezett esemény lehet, amelyben az utóbbi néhány mutáció végbement, melynek során befejeződött a veszélytelen törzsből a halálos kórokozóvá történő átalakulása, mondta a Cambridge-i csapat.

A vírus eredete politikailag érzékeny kérdéssé vált. Donald Trump, az Egyesült Államok elnöke többször is "kínai vírusnak" nevezte a koronavírust, Peking pedig összeesküvés-elméletnek adott hangot, miszerint a vírust az amerikai hadsereg készítette és terjesztette el Kínában.

Ezen a héten a Fox News és a CNN arról számolt be, hogy a vírus egy vuhani biológiai biztonsági laboratóriumból származhatott, idézve az Egyesült Államok kormányának meg nem nevezett forrásait.

A laboratóriumi eredet elméletét a világ legjobb tudósai régóta elutasították, mert minden létező tudományos bizonyíték a természetes eredetre mutatott. A folyamatban lévő Cambridge-i tanulmány jobban rávilágíthat a kérdésre.

OSZD MEG másokkal is!

Forrás: ÚjVilágtudat


Megtekintések száma: 11722





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet