A koronavíurs már 2012-ben jelent volt Kínában de elhallgatták: állítja egy londoni magazin!

2020. július 14., kedd




A londoni Times információi szerint a koronavírus, vagy legalábbis a mostani SARS-CoV-2 vírushoz nagyon hasonló kórokozó már 2012-ben megjelenhetett Kínában – írja a Qubit.

A fertőzöttek ebben az esetben valószínűleg denevérektől kaphatták el a betegséget, de hogy milyen kórról volt szó, azt a kunmingi kórházban regisztrált hat beteg közül egyiknél sem tudták megállapítani. Egy közös pont volt bennük: mind kapcsolatba kerültek azzal a hat férfival, akik nem sokkal korábban egy elhagyott rézbányában takarították a guanót.

A betegség felkeltette a virológusok érdeklődését, 2012 őszén mintákat is vettek a denevérürülékből, ezeket pedig Vuhanba küldték laboratóriumi vizsgálatra.

Si Cseng-li virológus és denevérszakértő a mintákban egy újfajta koronavírusra bukkant, erről a felfedezéséről egy 2016-ban megjelent tanulmányban számolt be – ebben azonban nem említették, hogy a RaTG13 névre keresztelt kórokozó hat ember megbetegedését és négy halálát okozta.

A hivatalos indoklás szerint a bányászok egy gombafertőzés miatt kaptak tüdőgyulladást, a felgyógyult betegek vérében azonban egy addig ismeretlen koronavírus elleni antitesteket találtak.

Az akkor azonosított vírus 96,2 százalékban azonos a SARS-CoV-2-vel, amint azt Si és kollégái is megállapították egy februárban megjelent tanulmányukban.

Persze ez önmagában nem jelenti azt, hogy egy és ugyanazon vírusról van szó, de nagyon nagy a valószínűsége.



A vírust még csak hét-nyolc éve azonosították, ahhoz pedig, hogy ekkora genetikai változáson menjen keresztül, Martin Hibberd, a London School of Hygiene & Tropical Medicine virológusprofesszora szerint legalább húsz év szükséges, mások szerint ez pedig akár 50 évig is eltarthat.

Kivéve ugye, ha valóban genetikai úton kísérletezgettek vele…

Ebright egy másik aggasztó lehetőséget is felvet: szerinte Si és a Vuhani Virológiai Intézet korábbi kutatásai alapján lehetséges mesterségesen előállítani egy SARS-CoV-2-höz hasonló vírust.

Az intézetet korábban több kritika érte, amiért mesterségesen módosítják az eddig fellelt vírustörzseket, a vuhani kutatók szerint erre azért van szükség, hogy nagyobb sikerrel védekezhessenek az esetleges SARS-hoz hasonló fertőzések ellen.

Ebright szerint az a technika, amit Si és társai egy 2017-es kutatásukban ismertettek, elvileg alkalmas lehet arra, hogy a RaTG13-ból létrehozzák a SARS-CoV-2-t.

OSZD MEG másokkal is4


Megtekintések száma: 86442





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet