A kutyák önálló gondolatokkal rendelkeznek?

2016. november 27., vasárnap
Korábban úgy hitték, hogy a kutyának nincsenek önálló gondolatai, pusztán a folyton változó helyzetekre adott reakciók sorával rendelkezik. Ez úgy tűnik, súlyos tévedés.

A legtöbb kutyagazda hajlamos emberi tulajdonságokkal felruházni kedvencét, és erre számtalan bizonyítékot “gyárt” az eb viselkedésének „félremagyarázásával”. Így tud a legtöbb kutya megsértődni, bocsánatot kérni, bosszúból bepisilni, vagy csak egy hajszálon múlik, hogy meg nem szólal.

A kutya az kutya, az ember pedig ember, ám tény, hogy a több tízezer évnyi együttélés, az ebek szelekciója nagyon is egymásra hangolta a két fajt.

Ráadásul a kutya is jóval okosabb állat, mint hittük, és rendre kerülnek elő olyan kutatások, kísérletek, melyek kihozzák a kutyák eddig nem ismert tulajdonságait.

Korábban nem gondoltak arra a kutatók, hogy létezik a kutyáknak egy hatodik érzéke, mára viszont ez bizonyosság vált, bár azt még nem tudják megfejteni, hogyan is működik pontosan. Elég régi az a nézet is, miszerint a kutyáknak nincsenek önálló gondolatai, ilyen értelemben véve nem úgy gondolkodnak és viselkednek, mint az ember.

Azonban erre is rácáfol egy magyar megfigyelési kísérlet eredménye.

A friss tanulmány ugyanis a világon elsőként bizonyította, hogy a kutyák rendelkeznek epizodikus memóriával, képesek magukban egy korábban megfigyelt komplex cselekedeteket felidézni.

Ez pedig azt jelenti, hogy a kutyákban képesek olyan önálló gondolatok ébredni, mint az emberben, vagyis a kutya magától is képes kitalálni dolgokat, gondolatokat, amik aztán foglalkoztatják őt.

Az epizodikus memória képessége fontos az emberi gondolkodás szempontjából. Ennek megléte a kutyáknál perdöntő bizonyíték lehet arra, hogy a kutya tényleg sokkal okosabb, mint korábban tudtuk.

De mit is jelent ez az epizodikus memória? Ez gyakorlatilag az a képesség, amikor egy váratlan, rövid eseményt kérdésre, vagy csak úgy magunktól, pusztán gondolatban fel tudunk idézni.

Ha megkérdezik tőlünk, hogy telte az esténk, akkor szép sorban eszünkbe jutnak a dolgok: a fürdőzés, a romantikus vacsora,a tévénézés, és az esti lefekvés.

Egy új kísérleti módszerrel derítették ki, hogy a kutyáknak is van-e ilyen epizodikus memória képességük, és az eredmény meglepő volt: az jött ki ugyanis, hogy a kutyáknak is megvan ez a különleges talentumuk.

Az is kiderült, hogy a kísérletben résztvevő 17 eb jól vette a feladatokat, és fény derült arra, hogy nem csak epizodikus memóriával rendelkeznek, hanem képesek a felejtésre is. Ezt eddig is sejtették, de nem gondolták, hogy közel ugyanolyan mértékű a felejtés folyamata, mint az embereknél.

A kutatók ezért úgy sejtik, hogy a kutyában spontán ébrednek önálló gondolatok. Képes arra, hogy eszébe jusson valami, ami egyedülálló felfedezés lehet.

Ezt a hétköznapokban is bárki tapasztalhatja, akinek kutyája van. ha mondjuk a kutya játszani kezd egy labdával, mely előző nap begurult a szekrény alá, akkor a tudomány jelenleg két lehetséges magyarázatot ismer a jelenségre.

Az egyik, hogy egy áramlat besodorta a labda szagát, ő pedig megérezve kiszaladt megkeresni. Ez azt felvételezi, hogy nincs epizodikus memória képessége a kutyáknak, és csakis az ingerekre reagálnak.

A másik pedig éppen az ellenkezőjét állítja. A kutyának eszébe jut, hogy korábban begurult a szekrény alá a labda, és játszani lehetne vele.

Az epizodikus memória képesség megléte ez utóbbi elmélet felé húzta a kutatókat, akik ennek ellenére hangsúlyozták, hogy még sok kísérletre és kutatásra van szükség ahhoz, hogy véglegesen bebizonyítsák sejtéseiket.

tudomány állatvilág


Megtekintések száma: 22023

Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet