A Kvantum Univerzum és a Lélek kapcsolata

2016. január 23., szombat




A  jelenlegi viták, hogy létezik-e lélek, és a következtetések következményei mindkét irányban a tudatosság alternatív elméleteinek kutatását váltották ki. Sok filozófiai irányzat létezik, de ez egy számszerűsíthető tudományos elméletekről való vita.

[dropcap]E[/dropcap]zen számos elmélet között található László Ervin Akasha Mező Elmélete, vagy Nullponti Mező Elmélete. Ő azt mondja egyszerű fogalmakkal kifejezve, hogy van egy kvantummező, ahonnan a tudatosság ered, és a gondolataink, a tudatunk nem a testünkhöz köthetők, hanem az agyunk éri el ezt a mezőt, ami Akasha mezőként ismert, mely rendelkezik az univerzum összes információjával.

Elméletének ez egy nyers leírása mely nehezen bírálható, de az ötletnek ez a lényege.

Míg az Akasha Elméletnek megvannak a támogatói, főleg ezoterikus és metafizikai körökben, nem igazán tett szert nagy érdeklődésre és figyelemre általános tudományos körökben, kivéve néhány különc fizikust.

Ugyanakkor a Dualizmus filozófiai elmélete kimondja, hogy a test és az elme két különálló egység, az emberi állapot két részből áll, testből és lélekből, szemben a Fizikalizmussal, mely azt mondja, hogy a tudat az agy kémiájának eredménye.

László Ervin elmélete egy kísérlet arra, hogy egy nem helyhez köthető magyarázatot adjon a Fizikalizmus alatt, felhasználva a kvantummechanikát és a hullámfüggvényt.

test-es-lelek

Azért hangzik bonyolultnak, mert valóban az. László Ervin azonban nincs egyedül ezzel a gondolatsorral. Az 1994-es "Az elme árnyékai (Shadows of the Mind)" című könyvében az angol elméleti fizikus Sir Roger Penrose együttműködve az amerikai aneszteziológussal, Stuart Hameroffal egy hasonló elméletet mutatott be, szintén a kvantummechanikát felhasználva.

Penrose elmélete, az úgynevezett Összehangolt Objektív Redukció vagy Orch-OR László Ervin A-mező elméletét gyerekjátékká teszi. Megpróbál egy olyan tudat elméletet adni, ami az agyban található úgynevezett mikrotubulusok kvantum állapot struktúráján alapszik.

spirtilualis-mediumok

Ez alapvetően azt mondja, hogy az agy mikrostruktúrájában egy kvantumszintű energia van jelen, és ez az alapja a tudatnak, és Hamroff azt sugallja, hogy amikor valaki meghal, a kvantum állapot vagy energia "szétszóródik az univerzumban". Azt mondja, hogy a halálközeli élmények is megmagyarázhatók ezzel a kvantum energiával, és azt állítja, lehetséges, hogy képes létezni az univerzumban a végtelenségig, mely elhagyja halálkor az idegrendszert, majd visszatér, amikor a páciens újraéled.

Ez szó szerint egy Fizikalizmuson alapuló elmélet, mely úgy tűnik megerősíti, hogy létezik lélek.

Elméletének kifejlesztését Penrose a Gödel-tétel matematikai szempontjaira alapozta, két matematikai logikai tétel, mely végülis kimondja, hogy az emberi elme szükségszerűen komputációs. Ez egy nagyon bonyolult matematikai filozófia, és Penrose értelmezése, mely nem ért egyet a Gödel-tétellel, nagyon ellentmondásos és vitatott. Úgy ismert, mint a Penrose-Lucas érvelés, mely matematikai értelmezése azt sugallja, hogy az emberi agy nem komputációs, nem algoritmusos, és csak a hullámfüggvények összeomlása magyarázza ezt a folyamatot.

spiritualis-univerzum

Ne érezd magad rosszul, ha egy kissé elvesztél, közülünk még a legjobbak is nehezen tudják követni ezt a gondolati hullámvasutat.

Kiderül azonban, hogy a hullámfüggvény összeomlása nem magyarázza a folyamatot, legalábbis a svéd-amerikai fizikus és kozmológus Max Tegmark szerint. Tegmark vitába szállt a Physical Review című folyóiratban, miszerint a hullámfüggvény összeomlás túl gyors ütemben alakulna ki ahhoz, hogy hatással lenne az idegi folyamatokra. Ez a nézőpont széles körben elfogadott, mint az Orch-OR sikerének legnagyobb akadálya, mint tudat elmélet.

Alapvetően azt mondja, hogy a kvantum energia, amit Penrose és Hameroff a tudat alapjának tart, nem marad sokáig azokban a mikrostruktúrákban, melyek potenciálisan a lélek életképes alapjainak tekinthetők.

Az elmélet mögött kevesebb a tudományos érdeklődés és koncentráltabb a filozófiai jelentés, így megünnepelnünk a gondolatot, hogy a tudomány bebizonyította  a lélek létezését korai, hisz a kutatások közelebbi vizsgálata azt mondja, hogy ezt a magasztos célt még nem sikerült elérnünk. Az Orch-OR vonzó, mert nem csak úgy tűnik, hogy választ ad az ősi kérdésre a lélekről, hanem úgy látszik struktúrát ad a túlvilágnak és a szellemek jelenségének is.

Hogy tiszta legyen, az elméletet nem cáfolták meg (vagy bizonyították), csak sokan vesznek részt a kutatásban, akik nem értenek egyet Penrossal és Hameroffal, és vonják kétségbe tételük életképességét.

Vajon van lelkünk? A kérdésről még mindig sok a vita, de ahogy minden érintett folytatja a kutatást, csak remélni tudjuk, hogy a jövő megadja a választ. Kényelmes volna, ha ez az elmélet igaz lenne. Ez csak egy közbenső pontot ad a sok kutató számára, és számtalan embernek kell még igazolnia mind a tudományos közösség, mind a paranormális, vallási és metafizikai közösségek részéről. Ugyanakkor az Összehangolt Objektív Redukció elmélete nem úgy tűnik, hogy az lenne, amire mindannyian vágytunk.

test és lélek lélek


Megtekintések száma: 16871





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet