A láncdohányosok tüdeje is regenerálódhat, ha leteszik a cigarettát

2020. február 3., hétfő
Egy új tanulmány jelent meg arról, hogy sosem késő letenni a cigarettát, mivel a tüdő képes magától rendbejönni.

Annak ellenére, hogy valaki évtizedeken keresztül láncdohányos volt, még regenerálódhat a tüdeje, amennyiben leszokik a dohányzásról - mutatott rá egy új tanulmányban egy brit kutatócsoport, amelyet aztán a Nature folyóiratban publikáltak.

Sok láncdohányos, akik már évtizedek óta hódolnak szenvedélyüknek azzal mentegetőznek, hogy ilyen hosszú idő után nincsen értelme leszokni, hiszen tüdejük már olyan mértékben károsodhatott, hogy "már mindegy".

Ezt cáfolja meg az angol Wellcome Sanger Institute tudósai által végzett kutatás, amelyben arra voltak kíváncsiak, milyen változások mennek végbe a tüdőben leszokás esetén. A vizsgálat során dohányzókat, nem dohányzókat és olyan egykori dohányosokat vizsgáltak, akik már leszoktak. Az alanyok tüdejéből vettek mintát, ezeket hasonlították össze.

A kutatócsoport egyik senior tagja, Peter Campbell azonban elárulta, hogy a minta meglehetősen kicsi volt: összesen 16 embert vizsgáltak csak, amely nem túl reprezentatív mintavétel, ám ennek oka, hogy a tüdőbiopsziát csak olyan embereken végezhették el, akiknek más okból is szükségük volt rá. Ráadásul a hörgőket vizsgálták, nem a léghólyagocskákat, amelynek felszínén történik meg a légcsere.

A vizsgálat meglepő eredményt hozott: míg a dohányzók sejtjeinek kilencven százalékánál mutáció lépett fel, amely rákos megbetegedést okozhat, addig az exdohányosok tüdejében 40 százalék volt az aránya az egészséges sejteknek, amely négyszer annyi, mint a dohányzókéban.

Ez azt jelenti, hogy a tüdő sejtjei képesek a regenerálódásra, még akkor is, ha valaki előtte évtizedeken keresztül dohányzott.

Ennek okát egyelőre nem tudják a tudósok, a feltételezéseik szerint a megújuló részek olyan tartaléksejtekből állnak össze, amelyeknek célja, hogy a károsodott sejtek helyébe lépjenek.

Gerd Pfeifer, a Van Andel Institute’s Center for Epigenetics profresszora szintén a Nature-ban publikálta értékelését a tanulmányról, amelyben igen elismerően nyilatkozott róla. A tudós szerint eddig azt gondolták, hogy ugyan a leszokás után valóban lecsökken az esélye a tüdőrák kialakulásának, ez abból következik, hogy nem szennyeződik tovább a tüdő.

A tanulmány viszont rámutat arra, hogy nemcsak hogy nem romlik tovább a tüdő állapota, de javulni is kezd.

Azt ő is hozzátette, hogy a kisszámú vizsgálati alany miatt némi kételkedéssel kell fogadni az eredményt, abban viszont kiemelt szerepet játszik, hogy sok érdekes kérdést vet fel, amelyek érdemesek a további vizsgálódásra.

OSZD MEG másokkal is!

tudomány érdekes dohányzás tüdő


Megtekintések száma: 54309

Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet