A lázcsillapítást el kell felejteni: egy magyar orvos döbbenetes kijelentése!

2017. december 19., kedd
Dr. Novák Hunor meglepő kijelentéseket tett egy műsorban, és sok tévhitet eloszlatott.

Nem akármiről beszélt egy magyar orvos a TV2 csatornáján futó Mokka című műsorban.

Olyan tévhiteket oszlatott el, melyek mélyen élnek a köztudatban, és alapjában lepi meg az embereket, mikró elmondja nekik.

Ő ugyanis azt mondja, hogy felesleges, és nem is tesz jót a lázcsillapítás. Vagyis ezeket a készítményeket gyakorlatilag feleslegesen szedjük.

Sőt, Dr. Novák Hunor ennél is tovább ment: szerinte ezzel ártunk a szervezetünknek, és annak egy természetes gyógyulási folyamatának.

Állítása szerint ugyanis tőlünk nyugatra már "nem divat" a magas láz csillapítása, ugyanis az a rossz közérzeten kívül nem okoz problémát, semmi veszélyt nem hordoz magában, sőt segíti a gyógyulás folyamatát.

„A láz nem veszélyes - a magas láz sem -, pusztán a láz miatt nem kell aggódnunk, s a lázat kezelni sem kell, a testhőmérsékletet nem szükséges gyógyszerrel csökkenteni.

Amint a betegséget szervezetünk leküzdötte, a testhőmérséklet is csökkenni fog.

Három hónaposnál idősebb gyermeknek, ha nagyon rosszul érzi magát vagy fájdalma van, adhat paracetamolt.” - olvashatjuk a Holland Háziorvosi Társaság tájékoztatójában.

A világ vezető orvostudományi szaklapja és az Amerikai Gyermekgyógyászati Akadémia is leírja: sok szülő, orvos fél attól, hogy egy 40 fok feletti láz kárt okoz, ezek a feltételezések azonban teljesen alaptalanok.

Valójában még 40 fok feletti láz sem károsítja az agyat, tüdőt vagy szívet, nem csapódnak ki a fehérjék, nem okoz halált, a láz nem emelkedik a végtelenségig.

A vizsgálatok alapján úgy látszik, a láz segíti az immunrendszer hatékonyabb működését, és gátolja a kórokozók szaporodását. Magyarán a láz jótékony, ártalmatlan folyamat.

Az egyik leggyakoribb tévhit Magyarországon: ha engedjük a lázat felmenni, begörcsöl a gyermek.

Azonban a lázcsillapítóval nem előzhető meg és nem kezelhető a „láz”görcs

Az ajánlásoknak, irányelveknek teljesen ellentmond az a sokak által napjainkban is követett nem korszerű, agresszív hazai lázcsillapítási gyakorlat, miszerint 38 fok felett lázcsillapító gyógyszert kell adni, 39 fok felett pedig lázcsillapító mellett meg kell kezdeni a gyermek hűtését is.

OSZD MEG másokkal is! 

hihetetlen egészség orvostudomány betegségek egészség megelőzés


Megtekintések száma: 24011

Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet