A legendás lottószám húzás legendája

2017. március 13., hétfő
Hatos … faszt, kilences! – mondta állítólag a legendás lottóhúzó, amikor észrevette, hogy fordítva tartja a golyót. A sztorinak régóta keresem a nyomát, most összeírtam, mennyit sikerült megfogni belőle.

Állítólag Komlón történt az eset. Odalép a nyugdíjas bányász bácsi az urnához, kihúz egy számot, megmutatja. Hatos! Majd amikor észreveszi, hogy fordítva tartja a golyót kijavítja magát: faszt, kilences! Az egészet élő adásban közvetíti a Petőfi Rádió. Az Urbanlegends.hu járt utána a történetnek.

A fórumbejegyzések szerint a különleges eseményt

– emberek tucatjai látták a saját szemükkel,

– emberek tucatjai állították, hogy apjuk/anyjuk/nagyanyjuk látta a saját szemével,

– még “egy szilveszteri bakiparádéban is benne volt, igaz ott már kisípolva”,

– “komoly egyetemi tanárok is állítják” (akiknek azért illik hinni),

– sőt még “valami videómegosztós oldalra” is felkerült.

Az időpont változó:

– az egyik verzió szerint valamikor “az átkos 40 vége felé” történt,

– egy másik szerint már a rendszerváltást követően, “93 magasságában.”

A helyszín vagy

– egy tévéstúdió,

– vagy egy rádió stúdiója,

– vagy egy bányászvidéken volt helyszíni sorsolás (Miskolc, Ózd).

A húzó személyét illetően a legnagyobb a szórás, a teljesség igénye nélkül tucatnyi verzió:

– párttitkár,

– a hónap munkása,

– bányász,

– szabolcsi származású férfi,

– ózdi vasöntödei munkás, Józsi bácsi,

– Kovács József vájár,

– mecseki uránbányász,

– bajszos csávó,

– dunaújvárosi öntőmunkás,

– pécsi bányász,

– paraszt bácsi,

– farkaslyuki bányász.

A legendás sorsolásnak azonban sehol semmi nyoma. Valamikor 2005-ben váltottam pár levelet egy olvasóval, aki azt állította, egy ismerősének megvan az eset videón, “mert az Apja sokáig videómániás volt, minden sportesemény stb gyűjtött. A baj csak az hogy kb 1500 kazetta porosodik a lomosban, és nincsennek kategorizálva :(((( De azért ráállítottam az ügyre.” Na, ezt azóta várom.

Az évek során jó néhány kört futottam a témában, archívumokban, adatbázisokban, az interneten, de sehol nem találtam fogást. Az egyik legkülönlegesebb magyarázatkísérlet szerint az eset nem történt meg, az csupán a Gálvölgyi Show egy gegje volt.

A minap egy más ügy apropóján – a Szerencsejáték Zrt. kommunikációs igazgatóján, Lugosi Viktórián keresztül – sikerült megszólaltatni Kiss Jánost, a cég ” Nagy Öregjét”, aki mindent tud a lottóról, és “mint a klasszikus kabaréban, ismeri az embert, aki ismeri az embert”. Kiss felhívta a lottótörténet élő atyját, egy idős urat, aki szintén ismerte a történetet, és a következőt mondta:

“Akit csak tudtam a régiek közül, megkérdeztem a „lófasz 6-os” tárgyában. Senki sem merte állítani, hogy valóban megtörtént. Hallani többen hallották a sztorit. Úgy gondolom, érdekességként, legendaként kezelhetjük, ami akár meg is történhetett volna. (Én egyébként ezt a történetet 99-es 66-os változatban ismertem.)”

A netes kommentek között talált számvariációk legabszurdabbja egyébként a 96-69-es változat volt, egészen addig, amíg egy hozzászóló rá nem mutatott, hogy a 69-es golyó megfordítva is 69-et mutat.

Forrás: Tudnodkell.info

érdekes érdekesség történelem


Megtekintések száma: 11689

Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet