A légszennyezés magas vérnyomást okozhat

2016. november 10., csütörtök
Kapcsolatot találtak a magas vérnyomás, és az erős légszennyezés között. Sokkal fokozottabb a kockázat, ha valaki erősen szennyezett levegőjű vidéken él.

A városi levegő mérgez. Mostmár elmondhatjuk, hogy ez szó szerint így van, és a kijelentés igaz. Korábban is sejtették már, hogy a légyszennyezés és a magas vérnyomás között van valamiféle összefüggés, mostanra azonban több független kutatás is bebizonyította, hogy ez ténylegesen így van.

Már korábban is kiderültek megdöbbentő dolgok, például néhány hónapja az, hogy apró, nanoméretekkel rendelkező magnetit kristályok képesek bejutni az agyunkba a szennyezett levegőből, ezzel komoly neurológiai betegségeket előidézve.

Sokan úgy sejtik, hogy azAlzheimer valódi oka is ez lehet, hogy a légszennyezés nehéz fémei gyakorlatilag beszennyezik az agyat és a teljes idegrendszert.

A részecskék rendkívül veszélyesek, ugyanis az orron át a szaglóközpontba bejutva később beépülnek az agykéregbe, ahol mérhetetlen károkat okoznak hosszú távon.

A nemrég közölt új eredmények szerint az állandó – különösen a közlekedésből származó – zajszennyezés ugyancsak növeli a hipertónia kockázatát.

A szakemberek szerint a magas vérnyomás a legjelentősebb rizikófaktora bizonyos betegségek idő előtti kialakulásának és a korai halálozásnak.

2008 és 2011 között a kutatók évente három alkalommal, két héten át vizsgálták a levegőminőséget az érintett területeken, a légköri szálló porra koncentrálva.

A por, és egyéb szennyezőanyagok amik a levegőben képesek lebegni, pillanatok alatt képesek bejutni a tüdőbe, és roncsolni a tüdő szöveteit.

A kísérletsorozatban észrevették, hogy a tesztalanyok eleinte nem szenvedtek magas vérnyomásban, de ha huzamosabb ideig kitették őket légszennyezésnek, elkezdtek olyan tüneteik kialakulni, ami magas vérnyomásra utalt.

A szakemberek kimutatták, hogy a legkisebb átmérőjű porrészecskék légköri koncentrációjának minden 5 mikrogrammnyi emelkedésével ötödével nőtt a hipertónia kockázata azoknál, akik a legszennyezettebb területeken éltek.

“Eredményeink azt mutatják, hogy a szálló por okozta légszennyezettségnek való hosszú távú kitettség növeli a hipertónia előfordulásának kockázatát” – mutattak rá a lényegre.

Ez pedig igen aggasztó, hiszen a napi szintű légszennyezésnek minden nagyvárosban élő ember ki van téve, és ez egyre gyakoribb lesz, mint ahogy a fővárosokban megjelenő, majd beálló óriási szmog, ami évente több millió ember halálát okozza.

egészség betegség betegségek eltitkolt tények légszennyezés


Megtekintések száma: 102130

Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet