A lítiumion-akkumulátor feltalálója forradalmi technológiát tár a világ elé: olcsóbb energia?

2018. július 16., hétfő
Valami olyanon dolgozik, ami forradalmasíthatja az elektronikai ipart.

A néhai feltaláló, aki annak idején feltalálta a lítiumion-akkumulátorokat, még ma is gőzerővel dolgozik az újabb fejlesztéseken.

Mindezt teszi annak ellenére, hogy már 94 éves, és igen öreg korban van.

Szellemileg mégis nagyon frissnek érzi magát. Olyannak, akiben van még láng ahhoz, hogy valami váratlant fedezzen fel, vagy találjon ki.

Fő célja most az, hogy itt hagyjon valamit az utókornak, mielőtt eltávozna közülünk. És mivel az idő szemmel láthatóan nagyon sürgeti korából kifolyólag, ezt néhány éven belül megérhetjük.

Arról van szó, hogy az egykori lítiumion-akkumulátorokat ma már legszívesebben eltörölné a Föld színéről.

No, nem arról van szó, hogy visszavonná, vagy hogy megbánta, hanem sokkal jobb dolgon munkálkodik, mely alapjaiban forradalmasíthatja az elektronikai ipart.A Texasi Egyetemen a fizikus és csapata most szilárd elektrolitra épülő elemek kialakításán munkálkodik, hogy a „lobbanékonyabb” elődjüknél megbízhatóbb és egyáltalán „jobb” verziókat hozzon létre.

Az újfajta akkumulátor cellái éghetetlenek és látszólag elég robusztusak ahhoz, hogy elviseljék a nagyszámú töltési ciklust, és a jelenlegi li-ion-celláknál háromszor akkora az energiasűrűségük.

Az új cellák üveg elektrolitok és egy alkálifém anód kombinációját használják, ami sokkal több töltést tesz lehetővé károsodás nélkül.

Nagyon remélik, hogy ez a technológia, és ez a speciálisan új fejlesztés a jövőben majd nem csak tökéletesedik, de el is terjes, hogy úgy tehesse jobbá a világot, mint annak idején a lítiumion-akkumulátorok.

Az akkumulátor rendkívül jól tűri a hideget; ez a tény számos kilométerrel megfejelheti a fagyban közlekedő elektromos autók hatósugarát.

A Goodenough megfogalmazás így szól: " költség, a biztonság, az energiasűrűség, a töltési és kisütési ciklusok mennyisége, illetve az élettartam kritikus szempontok az akkumulátorral hajtott autók használatának szélesebb körű elterjesztésében. Meggyőződésünk, hogy a felfedezés számos, a mai akkumulátorokkal járó problémát meg fog oldani."

A forradalom az elektronikai iparban elengedhetetlen lenne, főleg amiatt, hogy az elektromos autók, és egyéb elektromos tárgyak hatásfoka sokkal jobb legyen.

OSZD MEG másokkal is!

tudomány technológia technika


Megtekintések száma: 31100

Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet