​A macska, amely megérzi és jelzi, ha valaki hamarosan meg fog halni

2021. november 24., szerda
Az állat attól vált közismertté, hogy pontosan jelzi, ha egy páciens hamarosan meg fog halni. Ilyenkor összegömbölyödve az illető mellé fekszik, annak utolsó óráiban. Oscar különleges előrejelző képességéről még korábban a Journal of Medicine orvosi magazinban jelent meg egy tanulmány.

David Dosa a Brown University professzora, aki a kutatást végezte, az Associated Press hírügynökségnek elmondta, hogy Oscar szinte sohasem hibázik, és úgy tűnik, pontosan megérzi, amikor valaki a halálán van.

A macska az otthonban járkál a páciensek szobái között, csaknem úgy, mint az orvosok és a nővérek,

de általában nem viselkedik barátságosan a páciensekkel. Különösen nagy előszeretettel kószál az otthonnak abban az egységében, ahol az előrehaladottan demens állapotú betegek vannak elhelyezve.

Hosszú perceken át szagolgatja és nézegeti a beteget.

Amíg ott ül vele, hangosan dorombol, és általában hamar elmegy, miután az illető meghalt.

Van néhány rokon, aki azt kéri, hogy ne engedjék be a macskát

A legtöbb család hálás Oscar figyelmeztetéséért, de néhány rokon kéri, hogy vigyék ki a szobából a macskát, amely ilyenkor feldúlttá válik, és tiltakozva, nyávogva fel-alá járkál a csukott ajtó előtt.

Thomas Graves az University of Illinois macskaszakértője elmondta a BBC-nek, hogy a macskák gyakran érzékelik, amikor a gazdájuk beteg, de azt is ha nem az ember, hanem egy másik állat beteg.

Érzékelik, ha az időjárás változni fog, és ugyancsak érzékenyek a földrengésre, amelyet még a szeizmikus lökéshullámok kipattanása előtt megéreznek.

Egy orvos, aki az otthonban kezeli a pácienseket, úgy véli, hogy Oscar különleges képességeit sokkal inkább biokémiai folyamatok magyarázzák, mintsem valamiféle pszichikai ráérzés.

Nem kétli, hogy Oscar pontosan megérzi a közeledő halált

Oscart az intézet egyik alkalmazottja fogadta örökbe. Amióta az otthon dolgozói felfedezték a macska különleges képességét,

ha az állat jelez, azonnal értesítik az érintett páciens hozzátartozóit.

Noha a szakértők különböző magyarázatokat adnak a jelenség okára, de abban a legtöbben egyetértenek, hogy a macska a haldokló által termelt és kibocsátott olyan speciális vegyületek szagát érzi meg, amit az ember nem tud érzékelni.

Forrás: Origo.hu


Megtekintések száma: 101508

Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet