A magyar bűnügy legrejtélyesebb esete a Camorra olasz maffiaszervezethez vezet? A Farkas Helga-ügy újratöltve

2017. június 22., csütörtök




26 éve rejtély, mi történt Farkas Helgával. Az egész ügy úgy nézett ki, mintha valaki szándékosan akarta volna vakvágányra terelni a nyomozást. Egyesek attól félhettek, hogyha sikerül felgöngyölíteni az ügyet, akkor a szálak egyértelműen elvezetnek az olasz maffiához. Ez pedig fényt deríthetett volna számos olyan kapcsolatra, melyek magyar gazdasági érdekcsoportokhoz, felső vezetőkhöz vezetnek... Szerinted mi lehet az ügy végső megoldása?

A Farkas Helga ügy a mai napig a magyar kriminalisztika egyik legrejtélyesebb esete. A rendszerváltás utáni első, és talán egyetlen megoldatlan emberrablása, és talán gyilkossága is.

Számtalan teória látott már napvilágot, és előkerült egy kétes eredetű holttest is, mely végül nem vezetett nyomra, valamint az olasz maffiához vezető szálak is de ezekről később...

Farkas Imre családjával - feleségével és két lányával, Helgával és Kingával - Orosházán élt, ahol a család tulajdonában lévő bárt, sörözőt és fagylaltozót üzemeltették. Farkas Imre tehetős vállalkozó volt, érdekeltségei voltak a vendéglátással egybekötött szerencsejátékban is.

3A lányát, Farkas Helgát aztán váratlanul egy 1991 június 24-i napon elrabolták.

Pontosabban nyoma veszett, rejtélyes körülmények között. 1991. június 24-én, hétfőn Helga kétüléses, piros Mazda MX-5-ös, BOX-327 rendszámú sportkocsijával Orosházáról Szegedre tartott húgával.

Csapó József és Juhász Benedek egy Ladával követték őket. Szeged előtt utolérték a lányokat, és megállították őket. Helga megengedte Csapó Józsefnek, hogy egy rövid szakaszon vezesse a kocsit. Kinga át ült a Ladába, amíg Helga és Csapó József tettek egy kört - állítják a hivatalos jelentések.

19919 június 27-én többen is szemtanúi, ahogyan Helga autója kivilágítatlanul hagyja el Orosházát, amit feltűnően közelről - féktávolságon belül - követ egy fehér BMW, melyben három, vagy több személy utazik.

Aznap este Farkas Helga azonban nem érkezett haza.

A családot később zsarolók zaklatják telefonon, és 500.000 német márkát követelnek a vállalkozón, a lányuk életéért cserébe. Itt még lehet hallani a lány hangját a telefonban, először és utoljára... július 30-án érkezett az utolsó zsaroló hívás, majd többé egyetlen hívás sem jött az emberrablóktól.

A pontos helyszín máig nem tisztázott, Palatinus szerint Orosházán kapták el a lányt. Többször megállapodtak, hol, mikor adják át a pénzt, de végül a találkák meghiúsultak.

Csapó József volt a vonal másik végén. A férfi neve már akkor felmerült, amikor javában zajlottak a tárgyalások. Vele együtt egy másik fiatalemberre, Juhász Benedekre is felfigyelt a hatóság, ő néhány évvel később öt golyóval a fejében végezte egy csatornában, azután, hogy a sajtóban megjelent, vádalkut készül kötni.

Ekkor merül fel először, hogy valamiféle véres leszámolás történhetett, és valójában akár az olasz maffia, pontosabban a Camorra nevű bűnszervezet állhat az egésznek a hátterében.

Más szakemberek véleménye szerint is felmerülhetett a gyanú, hogy az olasz bűnszervezet munkája lehetett. Abban az időben ráadásul több hasonló olasz maffiaszervezet is ténykedett hazánkban, és igen gyakran mostak tisztára hatalams pénzeket Magyarország területén.

Egyes híresztelések szerint erről még a magyar hatóságok, sőt, a felsőbb vezetés is tudhatott.

Csapó és Juhász június 30-án hajnalban meglepő módon önként sétáltak be az orosházi rendőrkapitányságra, hogy tisztázzák magukat, ám – máig megmagyarázhatatlan módon – a kapuban posztoló zászlós egyszerűen hazaküldte őket, mondván, „a szegedi rendőrök már elmentek”.

Mint említettük, a zsarolók utolsó hívására éppen aznap, június 30-án éjjel két óra húsz perckor került sor.

Az utolsó felvonásban a Legfelsőbb Bíróság is bizonyítottnak látta, hogy Csapó József és Juhász Benedek rabolta el Farkas Helgát, és hogy ők követeltek 500 ezer márkát a szegedi diáklány szabadon bocsátásáért. Csapó soha nem ismert el semmit a vádak közül, és társa meggyilkolását sem tudták rákenni.

Az akkor az ügyön lévő Palatinus Gábor szerint az egész ügy úgy nézett ki, mintha valaki szándékosan akarta volna vakvágányra terelni a nyomozást.

Ráadásul még az sem volt kizárható, hogy ez a ráhatás a nyomozásra a nyomozóhatóság berkeiből történt. Vagyis a magyar szervek közül talán valaki, vagy valakik olyan információ birtokában voltak, melyet nem osztottak meg, és szándékosan dezinformálták az ügyön ténykedő nyomozókat, rendőröket.

Talán attól félhettek, hogyha sikerül felgöngyölíteni Farkas Helga elrablásának - és talán megölésének - ügyét, akkor a szálak egyértelműen elvezetnek az olasz maffiához.

Ez pedig, ha csak közvetetten is, de fényt deríthet számos olyan kapcsolatra, melyek egészen bizonyos magyar gazdasági érdekcsoportokhoz, felsővezetőkhöz vezetnek...

Palatinus Gábor egy ízben még Elio Scibani újságíróval is találkozott, aki többször is vizsgált ügyeket, melyek bizonyítékként szolgálhattak arra vonatkozóan, hogy az olasz maffia valóban beszivárgott a magyar gazdaság egyes szegmenseibe.

Az újságíró szerint többek között a Camorra nevű olasz bűnszervezetnek abban az időben, amikor a lányt elrabolták, kifejezetten ez volt az egyik "védjegye". Gazdagoktól raboltak el embereket, váltságdíjat követelve tőlük, profi módon.

Ezt alátámaszthatja az is, hogy a Casalesi klán egyik tagját épp Magyarországon tartóztatták le.

Juhász Benedekre annak idején egy motorról nyitottak tüzet géppisztollyal. Ez a legelterjedtebb olasz kivégzési forma.

„Korábban maga Juhász Benedek vallotta be egy interjúban, hogy sok barátja él Olaszországban. Ha összerakjuk a képet, kiderül, hogy Európa legnagyobb bűnbandájával állunk szemben" - állította Palatinus Gábor.

Később, 2014-ben egy holttest került elő Jászberény környékén, mely egyszerűen egy munkagép által lett kifordítva a földből.

Akkor mindenki az ügy megoldását remélte ettől az egészről, ám sajnálatos módon kiderült, hogy vélhetően egy avar kori leletet fordított ki az eke.

Az ügy azóta teljesen kihűlt, és senki sem tudja, miért követett el több egyértelműen súlyos hibát a rendőrség, és ki, vagy kik voltak, akik belső körökben hátráltatták, majd vakvágányra vezették a nyomozást...

OSZD MEG másokkal is!

rejtély érdekes rejtélyek érdekesség megmagyarázhatatlan összeesküvés bűnügy


Megtekintések száma: 104191





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet