​A magyar kutatók új vegyülete segíthet a rákbetegségek gyógyításában

2020. október 23., péntek
A rákos sejteket sokkal pontosabban tudják megcélozni azok az új vegyületek, amelyeknek az előállításáról magyar tudósok a Journal of the American Chemical Society vezető kémiai folyóirat lapjain számolnak be.

Minél pontosabban tudják megcélozni a beteg sejteket, annál hatékonyabbak a kutatók. Nem mellesleg így a toxikus vegyületekből is kevesebbet kell bejuttatniuk az emberekbe. 

Ez utóbbi azért fontos, mert ezáltal az egészséges sejteket nem roncsolja a toxikus vegyület, amíg eljut a rákos sejtekhez. Kevesen tudják, hogy a Természettudományi Kutatóközpont (TTK) munkatársai olyan kutatásokat végeznek, melyeket kemoterápiás eljárásokban alkalmaznak.

Azzal, hogy az eljárásuk során csupán a rákos területek közelében szabadítják fel a gyógyszereket, jelentősen csökkenthetőek a kezelések mellékhatásai is.

Az egyik, eddig már ismert módszer alapja az, hogy úgynevezett irányító egységekhez kapcsolják a toxikus vegyületeket, amelyek felismerik a rákos sejteket. Bár az eljárásban a toxikus vegyület és az irányító egység összekapcsolásakor a toxikus vegyület ideiglenesen elveszti a biológiai hatását – hogy megvédje az egészséges sejteket – a tumor környezetéhez érve újra visszanyeri azt, amikor leválik az irányító vegyületről.

A Természettudományi Kutatóközpont (TTK) munkatársai csavartak egyet a megoldáson, és azt találták ki, hogy az irányító egységet valamivel előbb juttatják el a rákos sejtekhez, mint magát a toxikus szert. Ehhez pedig olyan vegyületet fejlesztettek ki, amely egyrészt képes a gyógyszerek hatását blokkolni, másrészt szelektíven kapcsolódik az irányító egységhez. Eközben viszont extra tulajdonságra is szert tesz: fényérzékennyé válik.

A HATÓANYAG KÉMIAI KAPCSOLÓDÁSA ÉS FÉNNYEL VALÓ AKTIVÁLÁSA ÍGY EGYFAJTA KETTŐS BIZTOSÍTÉK ARRA, HOGY AZ CSAKIS KIZÁRÓLAG A RÁKOS SEJTEKRE FEJTSE KI A HATÁSÁT.

Az ötlet működött. A Bojtár Márton, Németh Krisztina, Domahidy Farkas, Knorr Gergely, Verkman András, Kállay Mihály és Kele Péter részvételével folyó kutatás publikációja ezt az új fotókémiai elvet és működőképességét egy olyan vegyülettel mutatja be rákos sejteken, amely fluoreszcenssé alakul, amikor szabaddá válik. Így a folyamat fluoreszcens mikroszkópon keresztül is látható.

Bár az új vegyület gyógyászatban való használatáig még hosszú az út, a most bemutatott eredmények megalapozzák a további kísérleteket és azokat a kutatásokat, amelyek az orvosi felhasználás előszobái – írják a kutatók.

OSZD MEG másokkal is!


Megtekintések száma: 16379

Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet