A magyar pénzügyminiszter baljós jóslata: recesszió lehet Magyarországon

2020. március 11., szerda




Magyarország pénzügyminisztere az eddigi legpesszimistább jóslattal állt elő a magyar gazdaság jövőjével kapcsolatban.

„Ugyan 2020-ra eddig 4 százalékos GDP-növekedést várt a kormány, de ebből akár 0,3 százalékos visszaesés is lehet”

– mondta Varga Mihály.

Azt is elmondta, a gazdaságvédelmi lépések kidolgozása folyamatos, és az új gazdaságvédelmi csomagot akár már jövőhéten is bejelenthetné a kormány, azonban a járvány gazdasági hatásai miatt még várnak 

– írja a HVG.

A gazdaságban ijesztően mély, ám helyes kezelés mellett viszonylag rövidebb távú mélyrepülés jöhet, ezt azonban 2021-től erős felívelés követhet 

– véli Zsiday Viktor befektetési szakember, akinek elemzését a napi.hu vette észre.

A koronavírusnál az extrém karanténnal Kínában sikerült gyakorlatilag teljesen leállítani a terjedést; valamint, tehát ez máshol is lehetséges, ám ennek ára az azonnali gazdasági összeomlás – írja Zsiday.

Ha mindenki egyszerre csinálná meg a “nagy karantént”, akkor a világ egy hónap alatt túl lehetne ezen, de mivel ilyen szintű koordinációra képtelenek az országok, sőt számos ország szinte bármire képtelen, ezért a folyamat borzasztóan elhúzódhat. 

Emiatt a gazdasági összeomlás elhúzódhat, ahogyan a járvány itt-ott fellángol, majd az erőfeszítéseknek köszönhetően alábbhagy, majd újrakezdődik – mindaddig amíg nem lesz oltás és/vagy gyógyszer.

A kormányzatoknak lépniük kell, enélkül likviditási válság lépne fel.

Mindenképpen szükség lesz a különböző szektoroknak (ilyen a turizmus) nyújtott hitelek szinte automatikus meghosszabbítására kormányzati segítséggel/garanciaprogramokkal, állami áthidaló hitelekre, a bankszektor hitelei egy részének garantálására, újabb jegybanki hitelprogramokra, közvetlen vállalati kötvényvásárlásra.

A költségvetési stimulus segíthet átvészelni azt a 3-9 hónapot, amelyet ki kell húzni, és ha kellően gyorsak lesznek a döntéshozók, akkor már 2021-től gyors növekedés indulhat újra a gazdaságban. 

A legfontosabb elkerülni a – főleg kis- és közepes – cégek hirtelen csődbemenetelét – vázolja ezt a két forgatókönyvet Zsiday.

OSZD MEG másokkal is!


Megtekintések száma: 24818





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet