A magyarok elutasítják Soros tervét Európa eladósítására

2020. június 13., szombat




Az elmúlt időszakban a közéleti diskurzus egyik legmeghatározóbb kérdésévé vált a koronavírus-járvány által okozott negatív gazdasági következmények mérséklésének a módja, ideértve a munkahelyek megőrzéséhez és a gazdaság újraindításához szükséges pénzügyi háttér megteremtésének lehetséges útjait. 

A témában az amerikai milliárdos üzletember, Soros György is megnyilvánult: álláspontja szerint az Európai Uniónak 1000-1500 milliárd euró értékű – a kamatterheit tekintve határozatlan futamidejű – örökjáradék-kötvény kibocsátásával kellene orvosolnia a jelentkező gazdasági nehézségeket. 

A Századvég megvizsgálta a magyar lakosság véleményét ebben a kérdésben.

Soros György konkrét javaslata, hogy az EU 1000 – 1500 milliárd euró értékben bocsásson ki úgynevezett örökjáradék-kötvényeket (perpetual bond) és ebből támogassa a tagországok gazdaságainak újraindítását. Ennek a nagyon ritka értékpapírnak a sajátossága, hogy fix kamatozású és nincs lejárati ideje. 

Ezért az adósnak a tőkét nem, azonban az előre meghatározott éves szinten jelentkező kamatot határozatlan ideig fizetnie kell. Soros szerint ezt a hitelt az EU az összes tagország nevében venné fel és ebből támogatná az egyes tagállamokat, hogy megoldják gazdasági problémáikat, és ha még marad belőle, klímapolitikára is fordíthatják.

Más felmerülő finanszírozási megoldásokhoz képest ez azzal járna, hogy generációkon keresztül eladósodnak a hitelfelvevő országok, és mint adóstársaknak, az uniót elhagyniuk is sokkal nehezebb lenne.

Kijelenthető, hogy az amerikai spekuláns szóban forgó javaslatát jelentős elutasítottság övezi a magyarok körében:

A válaszadók több mint háromnegyede (76 százalék) szerint a soha le nem járó kamatozású hitel végleg kiszolgáltatottá tenné Európát, míg a 6 százalékuk az örökjáradék-kötvény bevezetése mellett áll.

Politikai önbesorolás mentén eltéréseket láthatunk a kérdés megítélésében. 

Az említett kötvény-konstrukció elutasítottsága a jobboldali szavazók körében a legmagasabb (91 százalék), illetve a középen állók több mint kétharmada (72 százaléka) sem támogatja a felvetést, ezzel szemben a 2, illetve 8 százalékuk mellette áll.

Érdekesség, hogy még a baloldali szavazók többsége (54 százaléka) is úgy véli, hogy az örökjáradék-kötvény kibocsátása elfogadhatatlan ötlet, míg a 14 százalékuk egyetért vele.

OSZD MEG másokkal is!


Megtekintések száma: 31949





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet