A magyarok eredete: a magyarság őstörténetére utaló leleteket találtak ami sokmindent újraírhat

2023. március 15., szerda
A magyarság őstörténetével feltételesen kapcsolatba hozható leleteket találtak a régészek a mai Kazahsztán északnyugati, valamint a Kaukázus északi részén is.

Ezek a leletek a magyarság eredetéről mesélnek, melyekből olyan részleteket tudhatunk meg eredetünkről, amit eddig soha.

Aktobe környékén a múlt század vége óta egyre nagyobb számban kerülnek elő olyan sírleletek - övdíszek és lószerszámok tartozékai -, továbbá kerámiák és ékszerek, amelyekhez hasonlókat korábban csak jóval északabbra, a Káma medencéjében, Ufa környékén, valamint Délnyugat-Szibériában találtak.

A leletanyag alapján feltételezhető, hogy a mai Kazahsztán északnyugati része is teret adott a magyar etnogenezisnek,

a mai magyarok elődei szerepet játszhattak a térség történeti-politikai eseményeiben a 8-9. században

- olvasható az MTA közleményében, amely az öt ország szakembereinek részvételével júniusban megrendezett 3. Nemzetközi Korai Magyar Történeti Régészeti Konferencia eredményeit is ismerteti.

A tanácskozáson egy szentpétervári régész a Kárpát-medence honfoglalás kori régészeti hagyatékához közeli párhuzamokat mutatott be a Kaukázus északi részéről.

A leletek - amelyeket egy moszkvai magángyűjteményben őriznek - anyagukat, készítési technikájukat és díszítésüket tekintve is nagyon hasonlítanak a honfoglaló magyarok által viselt öv- és lószerszámveretekre, de előkerültek a magyarokéihoz hasonló szablyák és nyeregdíszek is.

A közlemény szerint Türk Attila régész, az MTA Magyar Őstörténeti Témacsoportjának tudományos főmunkatársa úgy véli: a kaukázusi leletanyag nem pusztán hasonlóságot, hanem megdöbbentő azonosságot mutat a honfoglalás kori leletekkel.

A kutató emellett rendkívül érdekes, de még nem teljesen igazolt felvetésként értékelte azt a szintén a konferencián ismertetett, moldáviai régészektől eredő elképzelést, amely szerint a magyarok komoly szerepet játszhattak a Dnyeszter és a Kárpátok közötti terület történetében a 830 és 940 közötti időszakban, vagyis még 895-ös Kárpát-medencei beköltözésüket követően is.

Az elmélet szerint a magyarok késleltethették például a Kijevi Nagyfejedelemség térnyerését

és a skandináv eredetű kulturális befolyás elterjedését a térségben - áll a közleményben.

A tanácskozáson szó esett arról is, hogy valószínűleg a magyar törzsekhez köthető a korabeli viselet egy fontos kiegészítője, a fémveretekkel és lemezekkel díszített bőrtarsolyok meghonosítása a Kárpát-medencében.

A honfoglalást megelőző időszakból nem ismernek ilyen típusú leleteket a régészek,

így a Volga és az Urál közötti térségben a 9. század végén elterjedő fémdíszekkel ékesített tarsolyok "divatja" a magyar törzsekkel érkezhetett meg Pannóniába.

Az elképzelés a tarsolylemezek keleti eredetéről meglehetősen valószínűnek tűnik.

Fontos azonban hangsúlyozni, hogy ez a viseleti elem később a Volga-Urál térségében élő más népeknél, illetve a helyben maradt magyaroknál is előfordult, vagyis a Kárpátoktól keletre önmagában nem alkalmas a magyarság vándorútjának megrajzolására, legalábbis ha régészeti összefüggések nélkül, szórványleletként kerül elő.

A következő években felgyorsulnak a keleti kutatások, és hamarosan a leletek jóval nagyobb adatbázisa alapján még megalapozottabb következtetéseket fognak tudni levonni a régészek.

OSZD MEG másokkal is!

magyarsag magyarok ősi magyarok ősimagyarok


Megtekintések száma: 223522

Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet