A magzat kifejlődése előtt tudni lehet, hogy fiú lesz-e vagy lány - a nők tényleg megérezhetik, milyen nemű lesz a baba?

2017. február 15., szerda




Egy új kutatás szerint a test egyes folyamatai, és az immunreakció eltérő a két nem esetében.

A nők megérzik, milyen nemű lesz a gyerek

Új kutatási anyag látott napvilágot, melyben az eredmények arra mutattak rá, hogy az anyák tényleg képesek lehetnek megérezni azt, hogy milyen nemű lesz a gyermekük.

Eddig ezt a fajta percepciót soha nem vették komolyan, amolyan tudománytalan babonának tartották,d e a jelek szerint mégis lehet benne valami.

Arról van szó, hogy a várandós nők esetében a két nem más-más immunreakciókat válthat ki, már a terhesség kezdeti szakaszában is, amikor még ki sem fejlődött a magzat.

Ilyen lehet a kívánósság mértéke, a reggeli rosszullétek időpontja, és hosszúsága is. Ezek mind-mind utalhatnak a baba esetleges nemére a jövőben.

Egyértelműen elválasztható a fiú, vagy a lány által kiváltott tünetet. Soha azelőtt nem tapasztaltak hasonlót, és konkrét bizonyítékot sem találtak eddig az anyák megérzéseinek alátámasztására.

Sokat mondó immunreakciók

Egyes várandósok más tüneteket észlelnek magukon, ha fiút várnak, mintha lányt: a reggeli rosszullét mértéke, a kívánósság és egyéb panaszok is eltérnek.

A friss tanulmány bizonyítékokkal támasztotta alá, hogy a magzat neme és a várandós nő immunreakciója között összefüggés van.

Méghozzá ez az összefüggés nagyon is szoros. Olyannyira, hogy a 80 várandós nő vizsgálatát végző kísérlet és tanulmány szerint a nőkben található citokin immunjelző molekula aszerint változott, hogy végül milyen nemű babát szültek meg.

Az első jel az volt, hogy a kislányt váró terhes anyák immunsejtjei több, gyulladást előjelző citokint termeltek, ha baktériumokkal érintkeztek.

A kislány váró anyák valami miatt erősebb gyulladásos reakciókkal válaszoltak egyes folyamatokra, amikor az immunrendszerük kórokozóval találkozott.

A gyulladás kulcsfontosságú folyamat, ugyanis ilyen folyamat megy végbe sebgyógyulás esetén is, de akkor is, ha a szervezetet megtámadja egy vírus, vagy baktérium.

Megjósolható a nem

Még soka rejtély a folyamatok kapcsán,d e annyi bizonyos, hogy van kapcsolat ezen gyulladásos folyamatok, és a várható babák neme között.

Vagyis a hiedelem, miszerint a nők megérezhetik, hogy milyen nemű lesz a gyerekük, igaznak bizonyult, és tudományosan is alá sikerült támasztani.

A kislányt váró anyáknál megfigyelt erősebb gyulladásos reakció szerepet játszhat egyes betegségek, többek között az asztma tüneteinek várandósság alatti súlyosbodásában.

Még sok további vizsgálatra van szükség, hogy pontosabb képet kapjanak az orvosok az ügyben, de a jövőben nagy előrelépés várható, és az sem kizárt, hogy már a fogantatás pillanatától kezdve me fogjuk tudni a jövőben, hogy fiút, vagy lányt vár az illető.

tudomány egészség orvostudomány


Megtekintések száma: 25642





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet