A majmok is rendelkeznek a beszédhez szükséges képességgel

2016. december 14., szerda
A kutatók szerint tudnának beszélni, mégsem teszik, mert egyvalami hiányzik a kommunikációhoz.

Képesek lennének a beszédre

A tudósok és kutatók már régóta értetlenül állnak azzal szemben, hogy egyes majomfajták, mint például a makákók, miért is nem tudnak beszélni.

Eleinte azt gondolták, hogy ez nem csak az agy fejlettségével függhet össze, hanem azzal is, hogy szimplán nincsenek meg a megfelelő hangképző szerveik a művelethez.

Aztán jött pár éve a döbbenetes felfedezés, ami kiderítette, hogy a hangképző szervek legalább olyan fejlettek, mint az emberé. Biológiailag tehát képesek lennének szavakat formálni, és tényleges mondatokat felolvasni.

Azonban valami miatt a makákók mégsem beszéltek soha. Ennek a rejtélynek a megfejtését szerették volna megtudni a mostani kutatásból, ami kiderítette, hogy pontosan mi gátolja meg a majmokat abban, hogy az emberhez hasonlóan nyelvük alakuljon ki, és értelmes szavak hagyják el a szájukatRejtélyes módon mégsem beszélnek

A nemrégiben tett felfedezés alapjaiban rengette meg annak idején a biológus társadalmat. Itt egy állatfaj, mely biológiailag rendelkezik az értelmes beszéd véghezviteléhez szükséges képességgel, azonban mégsem jutott el arra a szintre, hogy ténylegesen megszólaljon.

Eleinte szimplán arra gyanakodtak, hogy nem alakult ki náluk a szükség a beszédre, és a sajátos jelrendszerük segítségével nagyszerűen elkommunikáltak egymással az elmúlt több ezer évben.

Mások szerint azért nem szólalt még meg soha egyetlen majom sem, mert nem mindegyik képes, rá kiemelten a makákók rendelkeznek leginkább az emberéhez nagyon hasonló hangképző szervekkel.

Mivel azonban a makákók sem beszéltek, agyi vizsgálatoknak vetették alá őket, hogy végleg választ kapjanak a rejtélyre.

A megoldás az agyban van

Kiderült, hogy az emberi beszéd fejlődése főleg az agyunk egyedi evolúciójának köszönhető, nem a majmok és az emberek anatómiai különbségeire vezethető vissza.

Vagyis a majmoknak nem volt elég az, hogy megvannak a megfelelő hangképző szerveik, ehhez ugyanis egy rendszer kellene az agyban, ami náluk nem létezik, mert nem elég fejlett az agyuk, és nem rendelkeznek olyan beszédközponttal, mint az emberi agy.

A tudósok műszerekkel, például röntgennel vizsgálták meg, hogy milyen mozdulatokra lenne képes a makákók nyelve, ajka és gégéje. Ezt az adatot táplálták be egy rendszerbe, amely számítógépesen modellezi a hangokat.

Azonban a rejtély nemcsak hogy meglett válaszolva, de egy még nagyobb kérdést is feltettek egyúttal: a majmok ha ennyire régen rendelkeznek a megfelelő hangképző szervekkel, az agyuk a későbbiekben miért nem fejlődött tovább?

Erre még nem tudják a választ, de a tudósok minden erejükkel azon vannak, hogy ezt a kérdést is kiderítsék.

tudomány állatvilág


Megtekintések száma: 53165

Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet