A Mandela-effektus: szimulációban élünk? Ezek a szimulációk pedig egymásba vannak ágyazva?

2023. március 28., kedd




Vajon a valóság az tényleg létezik? Mindaz, amit látunk, hallunk, tapasztalunk, az tényleg megfogható? És mi van, ha az, amire emlékszünk, valójában sosem volt?

Nos, a Mandela-effektus lényege is valami ilyesmi.

És minél jobban a mélyére ásunk, annál titokzatosabbá válik maga a jelenség, mely végső soron bizonyíthatja akár a multiverzumok létezését is. Vagy pedig azt, hogy egy szimulált világban élünk...

Az effektus a nevét Nelson Mandeláról, korábbi Dél-Afrikai elnökről kapta, ugyanis hozzá köthető a legkomolyabb „észlelés”. A mostani középkorú emberek nagy többsége emlékszik Mandela halálára, a 80-as években.

A köztudatban a politikus börtönben vesztette életét. Sőt, rengetegen emlékeznek gyászoló özvegyére, aki megható beszédet mondott a temetésén.

Ezzel a történettel csak egy a bökkenő: Nelson Mandela 2013-ban hunyt el. Többen meg mertek volna esküdni arra, hogy a nyolcvanas években látták a temetését. Mindenki egyszerre emlékezik nem megtörtént eseményekre, vagy esetleg valami más állhat a háttérben?

Sokak szerint az emberek kollektív tudata, és emlékezte íródott felül, mikor létrejött a párhuzamos világ, hogy a téridő folytonosság megmaradjon, és ne keletkezzenek újabb szakadások rajta.

Fiona Broome paranormális kutató azonban egészen másra gondol. Ő már 2010-ben felfigyelt a jelenségre, és megosztotta a világ előtt. Egyre jelentkeztek ezután az olyan emberek, akik hasonló emlékekkel rendelkeztek.

Nem csak Mandela halálával, hanem más eseményekkel kapcsolatban is egymástól távol álló, idegen emberek osztoztak ugyanis ugyanabban a téves emlékekben. Így lett Mandela effektus a jelenség neve.

Az egyik leghíresebb ilyen Madela-effektus az nem máshoz köthető, mint a Star Wars ikonikus jelentéhez, amire mindenki, még a legnagyobb rajongók is úgy emlékeztek vissza, hogy Dart Vader azt mondja "Luke, én vagyok az apád.". Ez azonban soha nem történt meg.

Még a karakter eredeti színésze is hibásan emlékszik a dialógusra...

A Star Wars ikonikus robotjának, C-3PO-nak az egyik lába ezüst volt, de ezt sokan nem vették észre, vagy egyszerűen nem hitték el, és rengeteg franchise cég sem vette figyelembe, holott a forgatásokon ez egyértelmű volt, és ha nagyon figyeljük a felvételeket, észre lehet venni.

Hannibal Lecter a Bárányok hallgatnakban sohasem mondta azt, hogy Helló Clarice, de a népszerű Pokémon figura, Pikatchu farka vége sem fekete, ahogyan kollektíven emlékeznek rá, tévesen.

De mi is állhat a Mandela-effekt mögött? Erre több logikus elmélet is született az idők során.

Az egyik magyarázat szerint az emlékeink idővel képlékennyé válnak, eltorzulnak az eltelt évek alatt. A téves emlékek végül igazivá váltak, legalábbis annak tűntek, így átvették az egyetemes igazság helyét.

Elvégre az emlékezést könnyen lehet befolyásolni az érzelmekkel is.

Egy másik elmélet szerint időutazók a jövőből érkeznek ide, és megváltoztatnak egyes dolgokat, mi pedig még mindig az eredeti történésekre emlékszünk.

A Madela-effekt szerint az sem kizárt, hogy szimulált világban élünk, vagy valamiféle párhuzamos világban. Stephen Hawking szerint is létezhetnek más valóságok, dimenziók, melyekbe feketelyukakon keresztül lehet átjutni.

Mint minden programban, ezekben is vannak hibák, ezek idézik elő a Mandela-effektust. Sőt, a Tesla vezér, Elon Musk is azt mondja, hogy szimulációban élünk, ezt egy korábbi interjújában jelentette ki egyértelműen.

2003-ban dolgoztak ki 3 állítást, aminek legalább egynek igaznak kell lennie.

  1. Az ember kihal, mielőtt virtuális szimulációkat hozhatna létre - ez ugye nem történt meg, ennek a küszöbén vagyunk a javából
  2. szimulációkat hozhatnánk létre, hogy a múltat és őseinket modellezzük, de nem tesszük meg.
  3. Most is egy szimulációban élünk.

A filozófusok szerint 20% esély van a 3. állításnak, másodiknak pedig elég csekély. Nem kizárt, hogy a virtuális valóságokban virtuális valóságokat hozzunk létre. Ez a gondolatmenet oda vezethet, hogy több milliárd egymásba ágyazott világ van, de a végső soron csak egyetlen tényleges valóság.

Mi lenen, ha kiderülne, hogy semmi sem valóság? Hogy mi emberek, nem hús-vér lények vagyunk, hanem csupán jól megírt programkódok?

OSZD MEG másokkal is!

tudomány rejtély rejtélyek megmagyarázhatatlan bizarr szimulált világ


Megtekintések száma: 156010





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet