A mesterséges intelligencia képes lesz megjósolni egy szívbeteg halálát

2017. január 18., szerda




Elképesztő, már-már bizarr irányba terelődik a mesterséges intelligencia orvostudományi alkalmazása.

A mesterséges intelligenciát arra is használni lehetne, hogy megjósolják, mikor fog meghalni egy szívbeteg. A kutatók által fejlesztett szoftver vérmintákat és szívverés-ritmusokat elemezve meg tudja jósolni, hogy mikor áll le a szív működése.

Ez elképesztő tulajdonság, ugyanakkor nagyon bizarr, és egyben ijesztő is.

A mesterséges intelligencia orvostudományban való alkalmazása jelenleg is heves viták tárgyát képezi. Sokan úgy vannak vele, hogy nincs szükség rá, míg mások etikailag tartják elfogadhatatlannak.

Megint mások azt feltételezik, hogy ezen ma még közel sem tökéletes rendszereknek a hibája rengeteg ember halálához vezethet a jövőben.

Azonban az M.I. lassú bevezetése az egészségügybe nem tűnik komplikáltnak, és az előre diagnosztizálás területén próbálnak eredményeket elérni, igen nagy sikerrel.

A brit Medical Research Council kutatói szerint a technológia nemcsak a betegek ijesztgetésére jó: a segítségével megállapítható lenne, hogy a betegnek szüksége van-e hatásosabb kezelésre.

A Radiology folyóiratban megjelent tanulmányban a szakértők részletezték, hogy milyen eredményekre jutottak a pulmonális hipertenziótól szenvedő betegekkel.

A mesterséges intelligencia szoftver még kezdetleges egy tényleges mesterséges intelligenciához, de már megvan benne a kellő potenciál.

A kísérletek során a szoftverbe 256 beteg páciens adatait vitték be, ezek között ott volt a kardiológiai és vérteszt eredmény is.

Az algoritmus minden szívverésnél harmincezer különböző pont mozgását azonosította. Az adatokat összevetették nyolc év egészségügyi nyilvántartásával, így a gép megtanulhatta, hogy a páciens halálához közeledve milyen élettani anomáliák lépnek föl.

Annyira jól zajlott a mintafelismerés folyamata hogy öt évvel előre képes volt a szoftver megjósolni a beteg halálát, ami nagyon rendkívüli eredmény.

A jövőben ezt még jobban lehet majd pontosítani, és gyakorlatilag az emberek konkrét diagnózisokat kaphatnak akár más betegségekkel kapcsolatban is.

A mesterséges intelligencia az esetek 80 százalékában eltalálta, hogy ki hal meg egy éven belül a betegek közül.

Csak viszonyításképpen, az orvosok átlagosan 60%-os találati pontossággal szokták tudni ezt a kimenetelt meghatározni.

egészség orvostudomány robotika egészség megelőzés


Megtekintések száma: 39726





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet