A mexikói kristálybarlang óriás kristályai

2017. február 2., csütörtök
Lélegzetelállító kristálybarlang mélyen a föld alatt. Videó a barlang belsejéből.

Létezik egy csodálatos barlang Mexikóban, mely a Chihuahua sivatag alatt terül el, a Naica bányarendszerben. Ez a bányarendszer már sok-sok éve magára van hagyva, és csak később fedezték fel az benne rejtőző csodát.

A barlang azokról a gigantikus méretű kristályokról lett híres, melyek némelyike sokszorosan nagyobb, mint egy ember.

Magát a helyet eredetileg 2000 környékén fedezték fel, méghozzá Eloy és Javier Delgado. A felfedezéskor éppen egy 300 méter mély lyukat fúrtak, ólom és ezüst után kutatva.

Ekkor bukkantak rá a titokzatos üregre, melyre hamar rájöttek, hogy egy egész barlangrendszer épül, tele apró, és egymásnál jóval nagyobb kristályokkal, melyek közül találtak világrekorder méretűeket.

A legnagyobb itt talált kristály a bolygó legnagyobbja is egyben: 11 méter hosszú, és 55 tonna súlyú, vagyis még egy rakodógéppel is alig lehetne kiemelni.

A barlang kristályai még ma is nőnének, azonban annak idején, 1985-ben mikor a bányászok a közelben bányásztak, leszivattyúzták a barlang vizét, így megállt ezeknek a kristályoknak a növekedése.

A barlangról magáról persze ekkor még nem tudtak, mert nem követtek volna el ilyen baklövést.

A barlangban csodálatos látvány tárul elénk, noha nagyon vigyázni kell odalenn, mert embertelen körülmények uralkodnak.

A páratartalom valahol a 90 és a 99% között mozog, és iszonyatosan meleg van, legalább 45-50 Celsius fok.

Éppen ezért mondanunk sem kell, hogy nem szoktak akárkik lemerészkedni a barlang mélyére, megcsodálni az ottani kristályokat.

Általában csak maszkban, védőruhában, egy külön levegőtartállyal szabad lemenni, de még így sem szabad lent tölteni egy háromnegyed óránál többet.

Megdöbbentő nézni, hogyan voltak ezek az óriási kristályoszlopok képesek arra, hogy függőlegesen lógva is egyben maradjanak.

Rábukkantak olyan kristályokra is, melyek majdnem 500 ezer évesek, így a barlang eredetét is 5-600 ezer évre teszik a kutatók.

Ha tetszett, OSZD MEG másokkal is!

érdekes hihetetlen érdekesség hihetetlen helyek gyönyörű helyek


Megtekintések száma: 116287

Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet