A mozgáshiányos életmód öregít

2017. január 21., szombat




De tudtad, hogy az egyik legáltalánosabb tevékenység is nagyban hozzájárulhat az idő előtti ráncokhoz? Ráadásul ezt a DNS szálak végén lévő telomerek vizsgálatának eredménye is!

Ha hiszed, ha nem, a túl sok ülés bizony öregít. Ezt nemrég bizonyította be egy tanulmány, és egy nagyszabású kísérlet, melyet rengeteg ember vizsgálatával készítettek el.

A San Diegó-i Kaliforniai Egyetem szakértőinek új kutatása szerint azok az idős nők, akik napi 10 óránál többet ülnek, és keveset mozognak, biológiailag jóval idősebb sejteket hordoznak, mint az azonos korú aktív nők.

Az idősödő nőknél egyértelműen kimutatható volt, hogy amint mozgáshiányos életmódot éltek, az öregedésük nagyban felgyorsult.

Ellenben azoknak a teste, ha nem is fiatalodott meg, de megállt az öregedésük folyamata, vagy nagyban lassul,t akik legalább napi 40 percet fordítottak arra, hogy különféle testmozgásokat végezzenek.

Minden a rendszeres mozgáson múlik. Így maradhat edzésben a szervezet, és a benne lévő, azt alkotó sejtek.

Ez szinte közkeletű tény, azonban az meglepő volt a tanulmány eredményeiben, hogy a megfigyelések szerint azoknál a szokottnál gyorsabban zajlott az öregedés, akik napi 10 órát egyhelyben ültek.

Rájöttek a kutatók, hogy a DNS szál legvégén található viszonylag rövid szakasz nagyon fontos szerepet játszik az emberi öregedésben.

Egyrészt azért, mert védi a kromoszómákat, másrészt mert sejtszintű feladatai is vannak.

Ahogy telik az idő, a sejtek egyre több osztódáson esnek át. Egy-egy osztódásnál a DNS-láncok is valamelyest rövidülnek, jobb esetben azonban nem az értékes kromoszómákat selejtezi ki a szervezet, hanem a telomerek egy-egy részét.

Idővel ezek a telomeráknak nevezett szakaszok teljesen lekopnak, és a belső, hasznos genetikai anyag kezd el sérülni.

Ilyenkor kezd csökkenni a sejtek száma, és működőképessége, és az egész szervezet elkezd nagyon lassan hanyatlani.

Ezeket a telomer kopásokat azonban egyes tényezők, mint amilyen az ülés, nagyban felgyorsíthatják, főleg akkor, ha az illetőnek abszolút nincs beépítve a mozgás az életébe.

Az eredmények arra világítottak rá, hogy a sok ücsörgés nem feltétlenül jár jelentős telomer rövidüléssel, amennyiben az alanyok 30 percnél több testmozgást végeztek naponta.

A tanulmány is bizonyítja, hogy a fizikai aktivitás nem csak a fiataloknak fontos, öreg korban a mozgás ugyanúgy a mindennapok része kell legyen.

A kutatás következő fázisaiban azt fogják majd megvizsgálni, hogy férfiak esetében is jelen van-e ez az összefüggés, és hogy a fokozott fizikai aktivitás, azaz a mozgással teli életmód mennyiben befolyásolja kedvezően a telomerek hosszát, és az életminőséget, valamint az öregedés folyamatait.

egészség egészség megelőzés


Megtekintések száma: 131395





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet