A nagy cukorlobbi: ezzel mérgeznek, és tesznek minket függővé?

2017. május 22., hétfő




Új tanulmány, és rengeteg tudományos bizonyíték mutatja, hogy mit művel velünk a cukor.

Napjaink legpusztítóbb drogja a cukor - állítják egyre többen, különféle kutatásokra és orvosi szakvéleményekre hivatkozva.

De vajon ez tényleg így van? A cukor az, ami tökreteszi az emberi egészséget, és modern társadalmunkat felhizlalja? Egyáltalán, hogyan működik ez az egész? És az egész mögött valóban ott áll-e a cukorlobbi?

A válasz sajnos igaz, legalábbis a legtöbben ezt állítják. A cukor szinte mindenben ott van nehéz manapság kikerülni. Főleg a külföldi országokban olyan ételekbe, utófeldolgozott élelmiszerekbe, konzervekbe is belekeverik, amiknek nem is kellene tartalmazniuk.

Az Angliában kapható sólet például nem magyarosan van elkészítve, hanem a konzerv változat tele van tartósítószerekkel és cukrokkal, és erősen édes az íze - persze nem mindnek.

Az utófeldolgozott, és különféle tartósító eljárásokon átment élelmiszerek kifejezetten erősen képesek hatni az emberre, és az agyban lévő idegpályákra. Már bevezetésükkor sejthető volt, azonban ez akkor senkit sem érdekelt a hihetetlenül nagy profit mellett, amit azzal nyertek, hogy az élelmiszerek édesebbek, ellenállhatatlanabbak, és sokkal tovább tarthatóak lettek.

Pedig egy patkányokon végzett kísérlet szerint a cukor bizonyos esetekben nagyobb függőséget képes kialakítani, mint a kokain. Igen, jól olvastad!

A Princeton Egyetemen végezték el a kutatást és kísérletsorozatot, ami alatt a patkányokkal cukros vizet és kokaint etettek. Legnagyobb megdöbbenésükre az egerek túlnyomó többsége - közel 80%-uk - a cukros víz mellett döntött hosszú távon, vagyis a cukor sokkal addiktívabb, mint egy drog.

Sőt, a cukor képes a kokainfüggőségről is leszoktatni a szervezeteket, legalábbis a patkányok esetében ez a hatás jelentős volt, és igazolható.

Ez tehát nem egy biológiai rejtély, hanem konkrét tény. Az agyi aktivitás a cukor vés a kokain elfogyasztása után nagyon hasonló, és mindkettő esetében ugyanúgy működnek a függőségért felelős hatásmechanizmusok.

Napjaink civilizált társadalmában az 1980-as években született generációk már akkor is éhségérzettel küzdenek, ha egyáltalán ételt látnak. Ez a különféle feldolgozott ételekbe rejtett cukrok miatt van.

A cukor eleve egy függést okoz, ráadásul később sokkal éhesebb is lesz tőle az ember .És ez még nem minden, ugyanis az elhízásban is vezeti a listát, mint fő tényező.

Az aggyal hiteti el a cukor, hogy éhes a szervezet, holott a szervezet ezt nem igényi, s nagyon sok esetben feleslegesen eszünk. Ezt sulykolják különféle reklámok is, melyek öles nagy betűkkel hirdetik azt, hogy egy csokira mindig legyen ideje az embernek, vagy hogy sütit, és egyéb nyalánkságokat enni mindig trendi.

kevesen tudják, de az úgynevezett cukormentes üdítők is cukrokat tartalmaznak, és egyes tanulmányok szerint jóval károsabbak is, mint a rendes üdítőitalok.

Hihetetlen belegondolni, mennyi cukrot tesznek egyes üdítőkbe. És gondolj bele abba, hogy ebből naponta akár több litert is megiszol rendszeresen.

A cukor sok olyan élelmiszerben is benne van, amiről nem is gondolná az ember. Cukorszármazékokat tartalmaznak egyes chipsek, felvágottak is. Gyakorlatilag ma lehetetlen megkerülni a cukrot.

Nem állítjuk, hogy a cukor egészségre gyakorolt hatása mindig törvényszerűen csak káros lehet, mert ez nem így van. Azt viszont igen is állítjuk, hogy nagyon-nagyon vigyázni kell vele, és nem szabad bedőlni a különféle édességek reklámjainak, és csak mértékkel, kivételes alkalmakkor érdemes fogyasztani őket.

Ezzel sok baj megelőzhetünk, és legalább nem rajtunk, tudatos fogyasztókon gazdagodik meg a cukoripar.

OSZD MEG másokkal is! 

egészség feltáró eltitkolt tények egészség megelőzés cukor cukor lobbi


Megtekintések száma: 147274





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet