A nagy kalcium lobbi: az orvosok nagy része félrekezel hazánkban?

2017. március 27., hétfő




Magyarországon bevett szokás, hogy olyan betegségek kezelésére is felírják, amelyekre nem is jó. Mindez azért van, hogy közvetetten a gyógyszerlobbi pénztárcáját hizlalják? Olvasd el, mert ez valószínűleg téged s érint, és OSZD MEG!

Azt gondolná az ember, hogy az orvosok nem írnak fel feleslegesen dolgokat, és nem követik el a hibát, hogy felesleges készítmények felírásával terhelik a pénztárcánkat.

A helyzet azonban az, hogy hazánkban éppen ez történik.

Itthon bevett gyakorlat, hogy mindenre tonnaszámra írnak fel antibiotikumot a betegeknek, ugyanakkor rengeteg kalciumot is. Olyan betegségek kezelésére is, amelyekre ez az ásványi anyag valójában nem alkalmas.

Ez egyfelől pluszkiadással jár, szélsőséges esetben pedig a betegek életét is veszélyeztetheti a félrekezelés.

Elképesztő dologról van itt szó, mely rengeteg ember egészségét veszélyeztethette már így is hosszú időn keresztül, és amiről alig beszél valaki.

Arról van szó ugyanis, hogy a magyar orvosok nagy része, körülbelül a 80%-a megrögzött tévhitekben él, és a 80-as évekbeli gyógyítás szerint gyógyít. Csakhogy ma 2017 van, és rengeteget fejlődött azóta az orvostudomány.

Ez azért van, mert sok esetben nem történik meg a megfelelő utóképzés, és azok az orvosok, akik a 80-as években végeztek, a mai napig rengeteg betegségre felírják a kalciumot, holott nemhogy nem használ, de sok esetben még komolyan káros lehet a betegre nézve.

Ez a dolog olyannyira így van, hogy az egyetemeken már régen nem tanítják a kalcium ezen felhasználási módját.

Ami még elképesztőbb, az az alábbi adat, amit a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő szolgáltatott:

Az adataik és az összegyűlt statisztika szerint az elmúlt 5 évben 1,5 millió doboznyi felesleges kalcium fogyott. Vagyis ekkora mennyiséget feleslegesen szedtek be a betegek, és csak pocsékoltak.

Ez nem csak a betegek egészsége szempontjából probléma, hanem a pénztárcájuk szempontjából. Ugyanis gyakorlatilag feleslegesen vetetik meg ezeket velünk az orvosok, és mint tudjuk, nagyon sokaknál lenne jobb helye is a pénznek…

Ami még megdöbbentőbb, hogy a kalcium készítmények közel felét allergia ellen ajánlották és írták fel.

Egy súlyos allergiás roham akár halállal is járhat amiatt, ha valaki felesleges perceket tölt azzal, hogy a kalcium hatására vár, ami sokszor nagyon csekély. A tudomány mai állása szerint ilyenkor az antihisztamin az, ami sokkal hamarabb és sokkal nagyobb hatással bír.

Az Állami Egészségügyi Ellátó Központ Tételes Egészségügyi Adattárának statisztikája szerint a vizsgált időszakban több mint egymillió allergiás esetet kezeltek Magyarországon kalciummal.

2015-ben legalább 300 millió forintnak megfelelő kalcium készítmény fogyott el feleslegesen. Vagyis a magyar társadalommal ennyit fizettettek meg az orvosok feleslegesen, hogy az ő, illetve az általuk kapcsolatban álló gyógyszer lobbit támogassák vele.

Persze mint írtuk, a félrekezelések nagy része abból adódhat, hogy rengeteg hazai orvos túl régóta végezte el az egyetemet, és még egy régi felfogás szerint praktizál, nem képzi önmagát. Azonban akadnak olyan vélemények is, akik szerint ez az egész egy szándékos biznisz is lehet.

Hisz a gyógyszergyáraknak nagyon is jól jön az az évi 300 milliónyi többletbevétel...

egészség feltáró egészség megelőzés egészségügy


Megtekintések száma: 67700





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet