A Nagy Testvér figyel! Videóra veszi a telefon, mit nyomkodunk rajta: erről tudnod kell!

2019. február 12., kedd




Mindent tud és mindent lát a telefonunk, és most újabb bizonyítékot találtak arra, hogy el is adják a reklámcégeknek azt, amit megtudtak rólunk.

Azt gondolnánk, ha valakinek üzenetet írunk a telefonunkon, az kettőnk között marad, de nagyot tévedünk. Bár néhány napja már beszámoltunk arról, hogy a közösségi oldalakon és a mobilunkon használt alkalmazásoknak mi magunk adunk engedélyt arra, hogy kiadják a róluk szóló adatokat, egyre több bizonyíték van rá, hogy ez nem teljesen történik így.

Durva: egyes okostelefonos alkalmazások filmként rögzítik, mi történik a kijelzőn. Azt is, ha beírjuk a bankkártyaadatainkat © Thinkstock (képünk illusztráció)

Most éppen a népszerű és igencsak drága „almás” telefonokról derült ki, hogy bizonyos programok végig rögzítik, hogy mit csinálunk a kijelzőn a használatuk közben. 

Az érintett alkalmazások között ott vannak légitársaságok, hotelek, bankok és utazási irodák applikációi is, ami azt jelenti, hogy ezek a használatuk során megadott bankkártyaadatokat és minden személyes adatunkat – lakcím, telefonszám, e-mail-cím – is lementették.

Közülük többen egy olyan céget bíztak meg ezzel, ami programjaiba épített egy olyan funkciót, ami minden egyes mozdulatot egy videóban rögzít. Ezt azonban elfelejtették közölni a felhasználókkal, és a felvételekből a személyes adatokat sem takarták ki.

A Bors korábban egy szakértőtől még úgy értesült: éppen azért kerülnek többe az almás cég termékei, mert ezeket az adatokat soha nem adják el, vagyis adataink védelmét is megfizetjük a vételárral. 

Az óriásvállalatot viszont – úgy tűnik – a programok gyártói könnyen kijátszhatják.

Ezt hozza a tavasz

Márciustól egészen új világ kezdődik a Facebookon: ha akarjuk, könnyen megtudhatjuk, miért lepi el oldalunkat egy fűtési cég vagy étterem e. 

Most még, ha a „Miért látom ezt?”

feliratra kattintunk, csak az derül ki, ki adta fel a t, és mi alapján választott minket erre a Facebook. 

Tavasztól azonban azt is tudni fogjuk, hogy az adatainkat melyik cég adta oda a konkrét hirdetőnek. Így tudjuk majd ellenőrizni, hogy ahhoz mi is hozzájárultunk-e.

OSZD MEG másokkal is!

technika érdekes összeesküvés ijesztő orswell


Megtekintések száma: 15921





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet