A nanotechnológia által létrehozott robotok falhatják fel világunkat?

2017. március 9., csütörtök
A szakértők aggódnak, mert a nanotechnológiai cégek nem tesznek meg minden óvintézkedést a nanorobotokkal, és egyéb nanotechnológián alapuló kezelésekkel kapcsolatban. Elszabadulhat, kontrollálhatatlanná válhat majd a folyamat, és több milliárd nanorobotból álló massza falhatja fel bolygónkat?

Napjainkban a nanotechnológia jelenti az egyik legnagyobb ígéretet több tudományterületen is, többek között a rákgyógyítás tudományterületén is.

Eszméletlen eredményeket lehet a nanotechnológia segítségül hívásával elérni, és ma már egyre több szakember van azon az állásponton, hogy a jövőben 5-10 éven belül gyógyítható lesz nanobotok hadseregével a rák, még végső stádiumban is.

A gond csak az, hogy az utóbbi időben többször felmerültek aggódó hangok a nanoipar, és az azt kiszolgáló nanotechnológia körül.

Azt állítják egyes kutatók ugyanis, hogy a nanotechnológiával foglalkozó nagyobb cégek nem tartanak be bizonyos előírásokat, és a kísérletek során nem fektetnek kellő hangsúlyt a nanobotok használatának hosszú távú következményeinek vizsgálatára.

Ugyanis a nanorobotoknak az emberi szervezetben egészen biztosan vannak hatásaik, de ma még ezeket nem ismerjük kellőképpen.

Azért nem, mert nem él egyetlen olyan ember sem a Földön, akiben egyáltalán rövid, nemhogy hosszú távon jelen lettek volna ilyen szerkezetek, méghozzá milliárd számra.

Ez pedig komoly aggodalom, és biztonsági hiányosság. Ugyanis bár elméletileg a nanorobotok a feladatuk elvégeztével kiürülnek a szervezetbe, nem tudni, hogy ez a folyamat hibátlanul kivitelezhető lesz-e.

Ráadásul a nanorobotoknak már tervezik egy újabb generációját, melyek képesek lehetnek beépülni a szervezetbe, és megtalálni a megfelelő szerepeiket.

A nanorobotok ugyanis apró szerkezetek melyeket sejtméretű technológiai "berendezések" alkotnak.

Ezek a berendezések, mint minden elektromos rendszer, a jövőben nagyon komolyan ki lesz téve a hackertámadásoknak, virtuális vírusoknak.

De az is könnyen elképzelhető, hogy egy idő után a mesterséges intelligencia által vezéreltek lesznek, vagyis ha gondol egyet egy napon a mesterséges intelligencia, és kitalálja, hogy nincs szüksége az emberiségre, akkor pillanatok alatt több milliárd falánk kis nanobot állhat majd rendelkezésre terve kivitelezéséhez.

A nanobotok és nanorobotok mérgezése komoly sokkhatást válthat ki az emberi szervezetben egy új tanulmány szerint.

Az pedig különösen veszélyes lehet, ha a szervezetből kijutna, vagy a nanobot gyárakból kiszabadulva ezek a szerkezetek átprogramozódnának oly módon, hogy minden anyagot és részecskét megtámadjanak, ami az útjukba áll.

Gyakorlatilag képesek lennének felzabálni az egész bolygót. A helyzet azért egyelőre nem ennyire drasztikus, és ez csak a legvégső, legpesszimistább forgatókönyv.

Ugyanakkor érdemes észben tartanunk, mivé lehet egy alapvetően az emberiség érdekében létrejövő tudományág, és annak sajátos terméke.

tudomány technológia technika globális kataklizma nanotechnológia vilávége


Megtekintések száma: 18592

Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet