A NASA áttörés: kezdetleges atmoszférát, és vizet talált egy bolygón!

2021. július 26., hétfő




A HAT-P-26b névre keresztelt planéta olyan, mint a Neptunusz, csak jóval melegebb.

Újabb potenciálisan lakható, vagy akár már most is lakott bolygót találtak a NASA szakemberei? Arról van szó, hogy egy a Neptunuszhoz rendkívül hasonlító exobolygót fedeztek fel, mely kellően meleg ahhoz, hogy élet lehessen rajta.

A jelek szerint erre minden esély meg is van, mivel a mérések szerint a HAT-P-26b elnevezésű bolygónak kezdetleges légköre is van, ráadásul a lakható zónán belül található.

És ez még nem minden: víz is van rajta.

A légkör a mérések szerint szinte teljes mértékben hidrogénből és héliumból épül fel. Ez nagyon furcsa, ugyanis ilyen összetétel ennyire közel a saját csillagjához még egyetlen bolygón sem fordult elő.

A HAT-P-26b annyira közel kering a napjához, hogy 4,3 nap alatt kerüli meg. Vagyis egyetlen év kicsit több mint 4 napig tartana, így igen gyakran lehetne születésnapokat ünnepelni rajta.

Felhőket is megfigyeltek a mérésekből is kitűnve, így egyre nagyobb annak az esélye, hogy víz is van rajta. Márpedig ha víz van rajta, akkor ha elég régóta állnak fenn az élet feltételei a bolygón, akkor élet is lehet rajta.

Azért ne gondoljunk mindjárt kis zöld emberkékre, bérmennyire is adja magát a gondolat. Sokkal valószínűbb, hogy primitív életformák élhetnek a felszínen, mintsem fejlett civilizációk, noha ennek a lehetőségét sem szabad teljes mértékben kizárni.

Egy Neptunusz típusú bolygó léte nagyon furcsa egy olyan közeli helyen, mint amennyire közel van a HAT-P-26b a saját csillagához.

Éppen ezért a kutatók szeretnék megérteni, hogy hogyan alakulnak ki az efféle bolygók, hogy a jövőben még többet tudjanak meg róluk, és az élet kialakulásának lehetőségeiről

OSZD MEG másokkal is!

tudomány csillagászat űrkutatás exobolygók


Megtekintések száma: 196510





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet