A NASA földönkívüli fém nyomában: az óceán mélyéről került elő valami!

2021. október 9., szombat




Egy eddig ismeretlen nem földi eredetű fém nyomaira bukkanhatnak?

A Nautilus kutatóhajó egy márciusban becsapódott meteorit szilánkjait hozta felszínre nemrég Washington állam partjainál. A leletet Marc Fries, a NASA kutatója vizsgálja. 

Az amerikai űrügynökség azt reméli, hogy a kőzetben egy eddig ismeretlen fém nyomait találják meg, de a kutatás sok mindent elárulhat a meteoritok viselkedéséről is.

Ez az első eset, hogy a tenger fenekéről hoznak felszínre egy meteoritot, de könnyen lehet, hogy nem az utolsó: Fries számításai szerint a helyszínen minden tíz négyzetméterre két-három meteorit juthat. 

-írja a Qubit.

A leletet a Nautilus két robot-tengeralattjárója, a Hercules és az Argus találta meg és hozta felszínre. 

Ezek a ROVnak is nevezett drónok amellett, hogy kamerákkal pásztázzák a tenger fenekét, mágneses vizsgálatokat is végeznek a víz mélyén.

A Nautilus nemcsak csillagászati kutatásokat végez, sőt, ez volt az első alkalom, hogy ilyesmire használták: a hajót üzemeltető alapítvány, az Ocean Exploration Trust célja az óceán fenekének biológiai, történelmi és geológiai feltérképezése. 

A hajó részt vett a 2010-es Deepwater Horizon-féle olajkatasztrófa utáni felmérésekben is, de a tengerfenéken húzódó törésvonalak vizsgálatában is részt vesz.

A Nautilus mindeddig egyetlen hajóroncs feltárásában vett csak részt, de a jövőben még több hasonló küldetést terveznek. 

A kiemelt meteoritdarabokat Washingtonba szállítják további vizsgálatok céljából.

OSZD MEG másokkal is!

tudomány érdekes nasa földönkívüli


Megtekintések száma: 70138





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet