A NASA rendkívüli bejelentése sokkolta a tudományos köröket: rábukkantak valamire, amire még eddig senki!

2018. március 6., kedd
Mégis lehet lehet az univerzum sötétjében, egy idegen bolygón!

A NASA nem akármiylne bejelentést tett nemrég, amia tudomány iránt érdeklődők fantáziáját alaposan felforgathatja.

Arról van szó, hogy a kozmosz mélységeiben feltehetően élet nyomaira bukkanhattak.

Vagyis egész pontosan nem erről van szó, de víz jelenlétét találták meg egy távoli exobolygón, a víz jelenléte pedig nagyon erősen feltételezi azt, hogy élet is lehet a planétán.

A NASA csillagászai a Hubble és a Spitzer űrteleszkópok segítségével bukkantak rá az áttörő dologra.

Az egyik legnagyobb eflfedzés lehet ez az elmúlt évekhez képest.

A WASP-39b névre keresztelt bolygóhoz fogható ugyan nincs a naprendszerünkben, de mégis alkalmas lehet az életre, és már bizonyos, hogy hatalmas mennyiségű víz van a légkörében.

Ez pedig tényleg azt vetíti előre, hogy a bolygó korától függően élet is lehet rajta.

A víz jelenléte, arra utal, hogy az exobolygó a csillagjától messzebb jöhetett létre, ahol üstökösök bombázhatták. A WASP-39b ezek szerint a történelmének egy későbbi szakaszában közelebb került a csillagához – és valószínűleg elpusztította az útjába kerülő égitesteket.

A kutatók a bolygó légköri összetevőit úgy vizsgálták, hogy az azon áthaladó csillagfényt szín összetevőkre bontották. Az eredményekből egyértelműen látszott a víz jelenléte, mégpedig légköri gázok formájában.

A Hubble és a Spitzer segítségével a csillagász csapatnak sikerült az eddigi legrészletesebb – a mai technológiával elérhető – spektrumot felvenniük az exobolygó légköréről. - írja az Arsratio.hu.

A tudósoknak rengeteg midnent sikerült megtudniuk a bolygóról. Ha valóban vannak rajta életformák, akkor alkalmazkodniuk kellett az iszonyatos hőhatásokhoz.

A bolygón ugyanis átlagosan 776C° a hőmérséklet.

Ez azért van, mert az exobolygó 20-szor közelebb van a csillagához mint a Föld.

Sok szakember és asztrobiológus nem tartja lehetetlennek az életet ilyen magas hőmérsékleten, erre remek példa a Földi vulkanikus közegekben jelenlévő baktériumok, és egyéb összetettebb organizmusok.

A kutatók most azt vizsgálják majd az elkövetkező években, hogyan alakult ki az exobolygó pontosan, és hogy lehet-e észlelni bármi egyéb jelét annak, hogy van rajta biológiai aktivitás.

OSZD MEG másokkal is!

tudomány hihetetlen nasa csillagászat univerzum


Megtekintések száma: 43638

Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet