A NASA szakemberei szerint is eltalálhatja a Földet az Apophis!

2023. július 24., hétfő




Ha becsapódik, minden életforma elpusztul a Földön.

A NASA Sugárhajtómű Laboratóriumának kutatói számolták ki, hogy milyen eséllyel csapódhat a Földbe az Apophis, melyet korábban fedeztek fel, és nagy a veszély rá, hogy akár súrolhatja is a Földet.

Ez most nem egy valótlan veszély, amit felfúj a média. nagyon is valós dologról van szó, ugyanis ténylegesen van rá esély, hogy ez bekövetkezzen, azt maga a NASA is elismeri és állítja.

Hogy mi is volt a számítások végeredménye?

Az Apophis, ami közel 300 méteres, 2029-ben, valamint 2036-ban komolyabban súrolhatja a Földet. A számítások szerint ezen intervallumon belül pedig akár be is csapódhat, ha nem jól vázolták fel a pályamodellt.

Az is előfordulhat, hogy 2029-ben még csak súrolni fog minket, de olyna jelentős ráhatása lesz a Földnek a pályájára, hogy 2036-ban bizonyosan becsapódik.

Az Apophist 2004-ben fedezték fel. Ekkor már elkezdték kalkulálni a pályáját, ami meglepően veszélyesnek bizonyult ránk nézve.

Az első pályaadatok alapján 2,7%-os esélyt adtak arra a csillagászok, hogy 2029-ben a kisbolygó becsapódik a Földbe.

Ezzel az eddigi legmagasabb, 4-es fokozatot érte el a kozmikus katasztrófák tízes fokozatú "Richter-skáláján", a Torino-skálán: "nyugtalanító eseményként" osztályozták.

Bár a becsapódás ténye és lehetősége még így is elenyésző szerencsére, még így sem lehet egyértelműen kizárni a dolgot, hiszen rengeteg tényezőtől változhat ez meg a jövőben. Az biztos, hogy a következő években szorosan követni fogják, és monitorozzák majd a szikla minden lepését.

OSZD MEG másokkal is!

tudomány csillagászat űrkutatás világvége kataklizma aszteroida


Megtekintések száma: 115283





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet