A NASA szondát küld a Nap felé, hogy megelőzzön egy katasztrofális napkitörést

2017. március 1., szerda




A jövőben a NASA egy olyan projekten is dolgozik, melynek célja egy szonda elküldése a Nap felszínére, hogy képes legyen megvédeni minket egy esetlegesen bekövetkező globális kataklizmát okozó napkitöréstől.

A Solar Plus Probe névre elkeresztelt különleges szonda azzal a céllal lesz a jövő évben elindítva, hogy képes lesz nagyon nagymértékben bővíteni az űridőjárással kapcsolatos ismereteinket.

A NASA, és más szakemberek ugyanis egyre jobban tartanak attól, hogy elektromos elven működő igen törékeny infrastruktúránkat pillanatok alatt romba döntheti egy a jövőben bekövetkező erősebb napkitörés.

A terv egy kicsit ahhoz hasonló, mint amit Danny Boyle sci-fi filmjében, a Napfényben láthattunk. Persze csak részletekben, és szigorúan technikailag.

A Nap koronájával kapcsolatban is jóval többet meg akarnak tudni. Az előzetes becslések és vizsgálatok kimutatták, hogy ez a folt a napon jóval hidegebb, mint a nap többi része.

Így a jövőben még azt is megkockáztatják akár egy későbbi misszió során, hogy megpróbáljanak, a Nap felszínéhez közeledni ezen a területen.

Annyit már tudunk erről a régióról, hogy itt zajlanak le többnyire azok a folyamatok, melyek aztán létrehozzák a napkitöréseket, napszeleket.

Ezek a napkitörések azonban nagyon veszélyesek lehetnek a bolygónkra, és annak atmoszférájára nézve. Ha ugyanis egy nagyobb napkitörés érné el a bolygónkat, akkor tönkre tehetne minden elektronikus eszközt.

Még a műholdakat is. vagyis a teljes infrastruktúránk veszélyben van. A helyzet annyira komoly, és valós, hogy gyakorlatilag ma, vagy egy hét múlva is bekövetkezhetne egy ilyen, az egész világot a kőkorszakba visszarántó kataklizma.

Ezt akarja megakadályozni a NASA, amíg még nem túl késő. Ma már ugyanis több bizonyíték is utal arra, hogy a múltban több ezer évvel ezelőtt komplett fajkihalásokat okozott egy-egy napvihar.

Több ezer faj halt ki, ugyanis a beléjük épült biológiai GPS rendszerük is felmondta ezzel együtt a szolgálatot. A vándormadarak, és egyéb állatok eltévedtek, és elpusztultak, ez pedig egy dominószerű tömeges kihalást eredményezett.

Ráadásul most nagyobb lenne a pusztítást, mivel van egy faj - mi emberek - akik a teljes infrastruktúrájukat az elektromosságra tették fel.

Ha hirtelen elérne egy erősebb napkitörés minket, a GPS rendszerek odavesznének, akárcsak a műholdak, és minden elektromos hálózat. Egy nap alatt zuhannánk vissza az ipari forradalom előtti szintre, és milliók halnának meg 48 óra leforgása alatt az így keletkező káoszban.

A NASA éppen ezért szeretné minél jobban megérteni a napkorona működését, és annak belső kémiai folyamatait.

Ha ugyanis erre rájönnek, akkor idővel képesek lehetnek befolyásolni is azt. Bár sokakban aggodalmat kelthet az, hogy az emberiség buherálja a Napot, hiszen ez még nagyobb bajhoz - a Napfúzió leállásához - is vezethet, de ha kellő gondossággal járunk el, globális kataklizmákat előzhetünk meg a Földön.

Mindennek keretében, ezzel párhuzamosan egy olyan védelmi "hálót" akarnak felhúzni egy eddig még nem ismertetett technológiából, mely valamilyen módon képes lehetne elnyelni a napkitörések egy részét, így csökkentve a károsító hatásokat, ha bekövetkezne.

tudomány összeesküvés globális kataklizma


Megtekintések száma: 18630





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet