A NASA térhajtóműve tényleg valósággá válik!

2016. október 23., vasárnap
A NASA már régóta dolgozik egy térhajtóművön. Úgy tűnik, most végre belátható időn belül megvalósul. Ha sikerül, azzal képesek leszünk távoli világokba eljutni. Óriási lépés várható az űrutazás történelmében?

Nemrégiben, néhány éve robbant bombaként a hír, miszerint NASA teljesen véletlenül felfedezhette az első működőképes térhajtóművet.

Különös anomália

A sci-fi filmekből már ismert ez a szerkezet. Ez képes téren és időn át utazni, ráadásul nagy sebességgel elérni távoli csillagrendszereket.

Képes meghajlítani a teret, és ezáltal még a fénynél is gyorsabb sebességre tehetünk szert. Soha nem tudtuk bizonyítani, hogy ez az elméleten kívül is így lenne, de komoly fizikusok számításai egyértelműen erre utaltak.

A NASA űrrepülési online fórumán folytattak beszélgetést a NASA tudósai az úgynevezett EmDrive rendszerről, mely egy britek által fejlesztett új meghajtó technológia.

Az EmDrive a beépített vákuumcső által kibocsátott mikrohullámokat használja fel tolóerőnek, nem rendelkezik mozgó alkatrészekkel, valamint reakciótömegre sincs szüksége az üzemanyagához. Ez lehet a jövő meghajtásainak a csúcsa. Képes lenne forradalmasítani az űrutazást.

A NASA kutatói az EmDrive rezonancia kamrájába kilőtt lézerek némelyikénél a fénysebességnél is gyorsabb sebességet mértek. Ismeretes tény, hogy a sebességet csakis egy térhajtómű produkálhatja, ezért a világ azonnal felfigyelt a NASA térhajtómű terveire.

Eleinte a NASA tagadta a térhajtómű tervét, és szimpla mérési hibának titulálták az egészet. Később arra jutottak, hogy a mérések helyesek, és ez a különös anomália valóban fennáll: vagyis lehetséges, hogy egy napon sikerül majd megalkotni a térhajtóművet.

Dolgoznak a hajtóművön

Egy működő térhajtómű első gyakorlati lépése a warp-buborék mesterséges megalkothatóságának bizonyítása, amin jelenleg a NASA Johnson Űrközpontjának egyik csapata dolgozik Harold White fizikus vezetésével.

Alcubierre elmélete szerint egy warp-buborék negatív energia, vagy egy vákuumban létrehozott energia alkalmazásával alkotható meg.

A térhajlítással foglalkozó fizikusok még vitatkoznak arról, hogy mennyi energiát igényelne egy ilyen hajtómű.

Sokak szerint a Föld összes energiakészlete nem lenne elegendő a működéséhez, míg mások úgy vélik, csak egy ügyes technológiai bravúr kell, és ezt a problémát ki lehet küszöbölni.

Sőt, sokan azt beszélik a NASA háza tájáén, hogy kis méretekben már sikerült előállítaniuk működőképes darabokat.

Nemrégiben a szabadalmi hivatalban is bejegyeztették a térhajtómű egy tovább fejlesztett, tökéletesített változatának tervét, vagyis a projekt nagyon is jól halad, és valós fejlesztések folynak a NASA berkein belül.

Ha minden jól megy, a jelenlegi technikai paraméterek alapján 500 kilogramm üzemanyag is elég lesz a fénysebesség tízszeresének eléréséhez.

Forradalmasítaná az űrutazás

A térhajtómű elérhetővé tenné a távolsági űrutazást, ráadásul leküzdhetnénk vele a nagy távolságokat. Ahová csak évmilliók alatt jutnánk el, oda évek alatt képesek lennénk eljutni.

Gyakorlatilag bárhová eljuthatunk majd az univerzumban. Más csillagrendszerekbe, galaxisokba. A kommunikáció mikéntje az egyedüli ami még kérdése,s hiszen az információ a jelenlegi technológiák alapján évtizedekig utazna az űrben, vagyis a direkt kommunikáció lehetetlen lenne a jelen állás szerint.

Azonban a NASA szakemberei szerint előbb-utóbb erre is találni fognak egy áthidaló megoldást. Sokak szerint a működőképes térhajtómű fogja elhozni az emberiség számára az idegenek megismerését.

Ugyanis más világokba, lakott bolygókra juthatunk el általa. Hogy mikor sikerül majd egy nagy méretű, emberi repülésre is alkalmas hajtóművet elkészíteni, még nem tudni, de bízzunk benne, hogy még a mi életünkben megvalósulhat.

tudomány technológia technika nasa csillagászat űrkutatás az emberiség jövője térhajtómű


Megtekintések száma: 61873

Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet