A NASA titkos föld körüli űrbázisa

2016. február 16., kedd
Titkos hidegháborús dokumentumok utalnak arra, hogy a hidegháború közepén a NASA állítólag titkos űrbázist épített, mely azóta is a Föld körül kering.

Nemrégiben olyan iratok és dokumentumok kerültek elő, melyek egy titkos űrprogramot rajzolnak ki a NASA és az amerikai kormány közreműködésével. A feljegyzések rengeteg adatot, információt és tervrajzot is tartalmaznak egy megvalósítandó űrbázisról, mely a bolygó körül keringett volna.

Bár eddig nem találtak bizonyítékokat arra vonatkozóan, hogy ezek a tervek meg is valósultak volna, mégis sokan úgy vélik, hogy ez bekövetkezett, és az amerikaiak titokban valóban megépítették az űrbázist.

Olyan dokumentumok láttak továbbá napvilágot, melyek szintén azt a teóriát erősítik, hogy az űrbázis végül megépült, és megkezdte működését.

 

Rejtett költségvetés egy hivatalosan nem létező programra

Az U.S. Air Force MOL programja 1963-tól 1969-es visszavonásáig tartott. A program rengeteg pénzt emésztett fel, közel másfél milliárd dollárt, ami akkoriban nem volt indokolt, és többen gyanakodtak is a különleges költségvetés miatt.

Mindenki találgathat, mire ment el a pénz. Egy szupertitkos űrprogramra, ami nagy valószínűséggel a NASA űrbázis megépítése, és beüzemelése volt a Föld körüli pályán.

A MOL program régi tervei. A MOL program régi tervei.

Több jel is arra utal, hogy a Mol program csak egyfajta kirakat volt, valamiféle látszat. Az a hat év ugyanis – amíg futott a program - a beleölt pénzek ellenére nagyon eseménytelen volt. 17 asztronauta kiválogatása történt meg ezen idő alatt, és a kétüléses Gemini űrhajó modelljének megtervezése, valamint a Titan-3C fejlesztése, illetve a MOL program kilövő helyszínének felépítése a Vandenberg légibázion.

A MOL programban dolgozók is különös dolgokról számoltak be később. A legtöbbjük ugyanis abban sem volt biztos, hogy pontosan min is dolgoznak.

A vallomások alapján sokkal inkább dolgoztak egy laboratóriumon, és egy többfunkciós űrbázison, mintsem azon, amire hivatalosan megkapták a pénzt.

Még ma sem tudni túl sok részletet az eredeti MOL programból, mert azt csak álcaként használták fel a NASAnál, hogy elfedjenek valami sokkal nagyobb projektet.

Hidegháborús titkolózás

A titkolózásra azért volt szükség, mert a hidegháború idején nem jött volna ki jó üzenetként, hogy az amerikaiak egy Föld körül keringő űrbázist hoznak létre. Hisz egy ilye bázis megépítése lehetővé tenné a különböző országok megfigyelését, szélsőséges esetben még megtámadásukat is.

Egyfajta háborús aspektusú üzenetként fogták volna fel a nagyhatalmak.

nasa-titkos-urbazis

Ez, valamint a titokban történő stratégiai előny lebegett az amerikaiak szeme előtt. Hiszen amiről nem tudunk, az nem fáj. Anélkül lehettek képesek így megfigyelni a világot, hogy a világ erről tudott volna. A későbbiekben – így napjainkra is – azért nem tették hivatalossá a működését, mert azzal elismerték volna, hogy a hidegháború idején megvezették az embereket és a közvéleményt.

A Föld körül keringő űrbázis

A Nemzetközi Űrállomásról számtalan alkalommal számoltak be szokatlan észlelésekről. Különös tárgyakat, szivar alakú vagy éppen kerek objektumokat láttak azt űrsétán résztvevő asztronauták.

Ezen azonosítatlan objektumok nagy része feltehetőleg a titkos NASA űrbázisról származik.

azonositatlan-objektum-az-urallomas-kozeleben

Egy 1977-ben készült fantáziarajz hasonlít a leírások alapján a legjobban a titkos bázisra. A Spider névre keresztelt szerkezet méretei óriásiak. A bázis forgott saját tengelye körül, melynek segítségével képesek voltak megteremteni rajta a mesterséges gravitációt.

Volt egy lakómodul, ahol azzal kísérleteztek, hogy mennyi ideig képes az ember az űrben tartózkodni hosszútávon. Egyesek szerint a modulban még ma is laknak, méghozzá olyan asztronauták, akik már több évtizede, a bázis megépítése óta ott tartózkodnak.

nasa-titkos-urbazis-2

Az űrbázist a Mars utazás első lépcsőjeként is fel szerette volna használni a NASA, de azt nem tudni, hogy végül fel is használta-e. Mivel felülről korong alakja van, alul pedig egy hatalmas szivarszerű modul, így bizonyos szögekből nézve valóban repülő csészealjra hasonlít, vagy épp egy szivar alakú objektumra.

A MIR űrállomásról is gyakran látták, de sosem tudták mi az. Vagy az sem kizárt, hogy tudtak róla, de a közvélemények erről nem beszélgetnek, mert a NASA egy titoktartásra kötelezte őket.

A bázis célja a fentebb már említett információ morzsáktól eltekintve ismeretlen. Feltehetőleg a hidegháború végén megfigyelési szándékkal működött, később azonban ez a cél változhatott.

titkos-urbazis

Egy teória szerint a bázis feladata ma Amerika atomfegyvereinek teljes körű irányítása. A bázisról irányítják vész esetén az atomsilókat, a rakétákat, és a teljes légvédelmi rendszert. Valamint egyfajta óvóhelyként szolgál a kormány legfontosabb emberei számára, mint például az amerikai elnök, vagy a titkos háttérkormány egyes emberei.

Az biztos, hogy valami ott kering a fejünk fölött. Az is biztos, hogy a MOL program csak a kirakat volt. Azt azonban csak sejteni merjük, hogy mi is áll ma a bázis működtetésének motivációja mögött…


Megtekintések száma: 2636

Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet