A NatGeon erről nem beszélnek: haldoklik a vízi világ és a teljes ökoszisztéma!

2023. július 23., vasárnap




Most aztán tényleg nagy a baj... A National Geographic és a média egy szót sem szól erről!

Úgy tűnik, a Földünk lassan menthetetlenné válik. olyan méreganyagok és kemikáliák jutottak már a szennyeződéseken keresztül a világóceánokba, melyek telejen tönkretették a benne található amúgy is törékeny ökoszisztémát.

Az elmúlt években gyakorlatilag ki lett irtva a Csendes-óceán és térsége, de a többi óceánban és tengerekben is komoly populációcsökkenés volt megfigyelhető.

A biológiai diverzitás minimálisra csökkent, több helyen pedig a megmaradt fajok és populációk között szintén nagyon romboló hatású beltenyészet alakult ki. Soha ennyire nem volt még veszélyben a tengeri élővilág, mint most.

Itt arról van szó, hogy minden, ami a vízben van, elkezdett pusztulni. Egyes becslések szerint az óceánok 75%-a halhatott már ki.

A halak szó szerint tömegesen partra sodródtak Washington államban a a múlt hét elején. A halbiológusok szerint az történhetett, hogy a meleg időjárás arra késztette a halakat, hogy a planktonok után közelebb ússzanak a parthoz. Mikor a dagály visszahúzódott, a szardellák már nem tudtak visszaúszni, csapdába estek és az oxigén hiány miatt elpusztultak.

Az Atlanti-óceán nyugati partján a szokásoshoz májusi hőmérséklethez képest 12 fokkal melegebb az időjárás, ami szintén katasztrofális.

Biológiai értelemben megfulladnak a halak, ugyanis nehezen boldogulnak a meleg vízben és szenvednek az alacsony oxigénszinttől, ugyanis a melegebb víz nem tud annyi éltető oxigént magában oldva tartani. Ez pedig elengedhetetlen a vízi világ számára.

Mindemellett különféle sugárzások, szennyezőanyagok, és műanyag nanorészecskék jutnak be a szervezetükbe, és okoznak daganatokat. Hihetetlen mértékben tönkre van téve már az élővilág a vizeinkben.

Sok szakember szerint nem igazán fogtuk még fel ennek a veszélyeit. Pedig, ha ez eléri a visszafordíthatatlan pontot - mások szerint már ezen is túl vagyunk - akkor a tápláléklánc lassan, kártyavárként fog összeomlani.

Így pusztul az óceán növényi világa...

És hogy mekkora a baj úgy igazán? Tényleg nagyon nagy. A biológusok szerint már az elmúlt években sem hasztalan riogatás volt egyetlen erről szóló hír se, de most tényleg érdemes megkongatni a vészharangot.

Néhány megdöbbentő adat: A tudósok a Monterey Bay Aquarium Research Institute-ban (MBARI) Kaliforniában nemrég felfedezték, hogy a csendes óceán alját tengeri élőlények tetemei takarják olyan mennyiségben, amit a megfigyelés 24 éve alatt sohasem láttak. A hatalmas arányú elhullás azt sugallja, hogy mindez a fukushimai nukleáris szennyezés közvetlen következménye.

Seattle mellett, Washington államban a tengeri csillagok elhalását fedezték fel. Úgy tűnik, mintha egyszerűen csak elolvadnának az óceánban. Elvesztik kapaszkodó képességüket, karjaik leválnak majd szétmállik a testük.

Borzalmas, ami velük történik és ez vár minden tengeri élőlényre, később még az édesvízi tavakban élőkre is.

Azt elkövetkező néhány évben drasztikus változás állhat be a Föld teljes élővilágában, ha ugyanis teljes mértékben elhal a tenger, az minden megboríthat, és onnantól már nem lesz visszaút: elkezdenek pusztulni a szárazföldi állatok is, és a növények, így a ragadozóknak sem lesz elég élelem.

Végső soron az élővilág 98%-ára kihathat ez a kihalási hullám, mely mestereségesen, az ember által lett gerjesztve pusztán azzal, hogy nem akadályozta meg - és nem is érdekelte - a gigantikus mértékű környezetszennyezés.

OSZD MEG másokkal is! 

katasztrófa tudomány hihetetlen kataklizma


Megtekintések száma: 111267





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet