A New Horizons egy Plútón túli objektumot észlelt

2016. május 19., csütörtök




A Plútó-rendszert elsőként megjárt űrszonda első ízben küldött adatokat egy nemrég észlelt Kuiper-övből származó objektumról. A rejtélyes test ötmilliárd kilométerre kering napunktól. A New Horizons elkezdte hazaküldeni információit egy Kuiper-övi objektumról, amely több mint ötmilliárd kilométerre kering a Naptól. A képződmény nagyon messze található a található a Naptól, és eleinte az a gyanú érte, hogy

talán a rejtélyes és sokat keresett kilencedik bolygó, vagy annak egy kísérője lehet

A kutatócsapat a megfigyelések birtokában újabb információkat nyert ki a korai Naprendszer eme távolra szakadt maradványáról, amiről kiderült, hogy ugyan nem valószínű. hogy a kerestet X-bolygó lenne, de így is nagyon jelentős, hogy egy naprendszeren kívüli, Kuiper-övben  található objektumot észlelt a New Horizons. kuiper-ov-objektum A felvétel a New Horizons által 2016 áprilisában az 1994 JR1-ről készült 20 fotó első két darabját ötvözi.

A Kuiper-övi objektum a nyíllal jelölt mozgó petty. A nem mozgók a háttércsillagok.

A bal felső részen mozgó árnyék belső lencsetükröződés (egyfajta selfie), amit a LORRI látómezején éppen kívül eső, nagyon fényes csillag váltott ki.  

A naprendszeren kívülre láthat

A készülékével április 7-8-án, 111 millió kilométerről készült felvételeivel a New Horizons egyébként saját rekordját is megdöntötte: eme utóbbit 2015 novemberében állította fel, akkor 280 millió kilométerről érzékelte a JR1-et. x-bolygo-palyaja A megfigyelések számos értékes információt rejtenek. A 2015 novemberi és 2016 áprilisi fényképek lehetővé teszik, hogy 1000 kilométeres sugarú körön belül meghatározzák a JR1 pozícióját. A pontosabb pályaadatok elősegítették azt is, hogy kizárják azt a korábban felvetett elméletet, miszerint a JR1 a Plútó lehetséges holdja volna. A közelebbi szemrevételezéssel meghatározták rotációs periódusát is, eszerint 5,4 óránként fordul egyet, ami a szakemberek szerint viszonylag gyors egy Kuiper-övi objektum esetén.  

Megtalálhatja a kilencedik bolygót

A New Horizons soha nem lett arra tervezve, hogy feltétlenül megtalálja, vagy nyomába eredjen a kilencedik bolygónak, azonban az általa elért eredmények felkeltették a csillagászok fantáziáját.

Szerintük ugyanis kis szerencsével még a legendás, és oly sokat emlegetett hiányzó, de naprendszerünkhöz tartozó bolygó nyomára is rá lehetne akadni.

Amennyiben a NASA jóváhagyja a misszió meghosszabbítását, a New Horizonsnak további húsz objektum vizsgálatára lesz esélye, a kutatók szerint a jelenlegi megfigyelések megfelelő előkészületek ehhez


Megtekintések száma: 2958





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet