A New yorki Arthur Kill hajótemető - lidérces tájkép, hajóroncsok látványos rengetege

2017. január 9., hétfő




Jártál már a New Yorkban található Staten Island hajókikötőjében? Ezektől a felvételektől le fog esni az állad!

Kétség sem fér hozzá, hogyha az ember modernkori temetőbe vágyik, akkor ellátogat a Staten Islandnál létrejött Arthur Kill hajótemetőbe. Az itt fellelhető roncsok, elhagyatott hajók, teherhajók, mentőhajók egy olyan titokzatos, szellemszerű világot keltenek életre, amivel sehol máshol a világon nem találkozhatsz.

Öreg kompok, elfeledett gőzösök rozsdamázzal betakart vidéke az, ami az ember szeme elé tárul.

Magának a hajótemetőnek a története a második világháborúban kezdődött. A helyi roncstelep ugyanis akkor kezdett különféle hajóroncsokat felvásárolni azzal a céllal, hogy azokból az újrahasznosítható alkatrészeket kiszerelje, és tovább értékesítse, mert akkoriban ebben nagyon nagy pénzek forogtak.

Ezt a helyi emberek látták, és egyre többen oda kezdték hordania hajóikat, hogy a roncstelep felvásárolja őket.

A háború után sokan kerültek nehéz helyzetbe, és kénytelenek voltak megvélni hajóiktól, de volt, aki azért hozta be ide hajóját, mert már olyan ramaty állapotban volt, hogy nem lehetett már semmire használni.

Eleinte a roncstelep tulajdonosa és alkalmazottai bírták a tempót, de idővel rengeteg ilyen rossz állapotban lévő hajót hordtak oda, és végül a tulajdonos feladta a munkát, és otthagyta a vízen lebegni a több tucat vastutaj roncsot.

A hajóroncsok elrozsdásodtak, és számos tengeri élőlénynek adnak otthont, illetve népszerű célpontjai lettek a környékbeli vandáloknak és utcai művészeknek.

Hatalmas, rendíthetetlen erőddé folynak össze ezek a megrozsdált egykori csodák. Nappal egy nosztalgikus idillt sugároz a hely, éjszaka azonban olyan az egész, mint egy kalózok által létrehozott riasztó hajótemető.

A képeken jól látszik, hogy vannak hajók, melyek több emberöltőt is átvészeltek, míg olyanok is akadnak, akik csupán néhány gazdát cserélhettek azelőtt, mielőtt itt kötöttek ki.

Mindenféle hajótípus megfordul itt, így igazi ritkaságok is találhatóak a hajórengetegben. A hajótemető azóta is ott áll üresen, és elhagyatottan, mint egy letűnt korszak rozsdaette mementója.

hihetetlen hihetetlen helyek


Megtekintések száma: 25775





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet