A nikotin újabb káros hatására derült fény

2020. június 10., szerda




Bár a nikotin magában nem rákkeltő anyag, egy friss kutatás kimutatta, hogy segítheti a rákos sejtek terjedését 

– írja az IFL Science. 

Az Journal of Experimental Medicine tudományos folyóiratban megjelent tanulmány szerint elősegítheti, hogy a tüdőrák „átvándoroljon” az agyba, és ott is szétterjedjen.

A nikotin a cigarettában a függőségért felelős vegyület, és bár közvetlenül nem rákkeltő, úgy tűnik, mégis elősegítheti a daganatos megbetegedéseket – ez pedig azért is aggasztó, mert a cigarettáról leszokók is gyakran élnek nikotintartalmú eszközökkel, például nikotintapasszal, vagy nikotinrágóval.

A tüdőrákosok mintegy 40 százaléka szenved áttéttől, ami azt jelenti, hogy a daganatokból egy darab letörik, tovább vándorol a véráramban, és más szervekben kezd el burjánzani. 

A tüdőrákos halálozások nagyjából 90 százaléka az áttétekhez köthető, közülük is a leggyakoribb az áttétes agydaganat.

Amerikai kutatók 281 tüdőrákos embert vizsgáltak meg, és kimutatták, hogy az agydaganat sokkal gyakoribb azoknál, akik cigarettáznak. 

Mivel a nikotin képes átlépni a vér-agy gáton (ez egy szorosan összekapcsolódó sejtekből álló hálózat, ami arra szolgál, hogy megakadályozza a káros anyagok központi idegrendszerbe való bejutását, miközben más, fontos anyagokat átenged), a kutatók úgy gondolják, hogy az agyi áttétek megjelenésében ennek lehet szerepe.

A szakértők génmódosított egereken is tesztelték az elméletet: amikor a tüdőrákos állatoknak nikotint adtak, nagyobb eséllyel alakult ki náluk agyi áttét.

További analízis során a kutatók rájöttek, hogyan zajlik a folyamat: a nikotin az agyban lévő mikrogliák receptoraihoz kapcsolódik, amelyek immunsejtek, és ideális állapotban M1 formájukban találhatók meg, ami kiszűri és elpusztítja a tumorsejteket.

A nikotin hatására azonban átváltanak M2 formájukba, ami viszont támogatja a tumorsejtek növekedését.

Szerencsére a helyzet nem reménytelen: a kutatók felfedezték, hogy a partenolid nevű vegyület megakadályozza, hogy a mikrogliák M2-es állapotba kerüljenek, így a partenoliddal kezelt egereknél nem alakult ki agydaganat.

OSZD MEG másokkal is!


Megtekintések száma: 27158





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet