A Nutella hátborzongatóan sötét titka: ha ezt tudod, talán soha nem eszel többé!

2017. szeptember 20., szerda
Nem csak káros, de tönkreteszi a világot. Mutatjuk hogyan!

Vannak dolgok, amiket talán jobb, ha nem tud az ember. A boldog tudatlanságból azonban egy idő után fel kell ébredni.

Sokan nem tudják azt, hogy egyes élelmiszerekhez - az élelmiszerek körülbelül 70%-áról beszélünk - az egyik legfontosabb alapanyag a pálmaolaj.

Pálmaolajat rengeteg mindenbe tesznek, meg nem gondolnád, mi mindenben van benne.

Bár igazságtalan egyetlen céget és terméket kiszúrni, de az egyik legnagyobb pálmaolaj kitermelő - legalábbis az igénye hihetetlenül nagy rá - az maga a Nutella.

Az édességet gyártó Ferrero cég pálmaolajat használ a mogyorókrémhez, a pálmaolaj pedig manapság a környezetet leginkább veszélyeztető nyersanyagok közé tartozik.

A pálmaolajjal az a legnagyobb baj, hogy az ültetvények telepítéséhez az őserdőt vágják ki, amivel így nemcsak a Föld tüdejét, a fontos oxigénforrásokat irtják ki, de az ott élő állatokat is megfosztják otthonuktól, kihalásra ítélve így például a tigrist, a szumátrai elefántot vagy az orangutánt.

Bizonyos esetekben konkrétan a maradék erdőt rájuk gyújtják, és halálra égnek ezek az állatok.

Mindössze azért, mert azt embereknek kell a pálmaolaj, hogy teljesüljön a havi kvóta.

A pálmaolajtermelés következményei így sokkal mélyrehatóbbak, mint az első látásra tűnik, a fajok pusztulásának előidézése, a biodiverzitás csökkentése mellett a globális felmelegedés gyorsításával fenyegetnek.

Mindehhez hozzájönnek az olyan cégek, mint a Nutellát gyártó Ferrero, mely kifejezetten a pálmaolajra utazik, mert olcsó és jó összetevőnek tartja.

Az már nem érdekli, mi lesz az állatokkal és azok élőhelyével, már ha épp túlélik a kitermelést.

A pálmaolaj széles körben használható. Nem elhanyagolható zárójelben megjegyezve, hogy ahol megveti a lábát, ott a belőle áradó kémiai anyagok miatt más már nem nő az adott területen.

A pálmaolaj vagy pálmazsír a pálmafélék húsából kinyerhető olcsó zsiradék, melynek színe a narancssárgától a vörösbarna árnyalatig terjedhet a karotin-tartalomtól függően.

Frissen sajtolva ibolyához hasonló illatot áraszt és enyhe, jellegzetes íze van. A margaringyártás alapanyaga, de ipari célokra is felhasználják, pl. biodízel gyártáshoz.

És hogy mik a riasztó számok, ha a képek nem lettek volna elegek önmagukban?

A pálmaolajipar eddig több, mint 77700 négyzetkilométernyi őserdőt irtott ki. Afrikában átlagosan 7,8 tonna pálmaolajat állítanak elő hektáronként, Délkelet-Ázsiában 16,9 tonnát.

Érdemes megemlíteni, mégis hogyan kerül bele a pálmaolaj a Nutellába, és miért ragaszkodik ennyire hozzá a cég.

A Nutella elődje egy helyben termesztet olasz mogyoróból készült csoki volt. Pietro Ferrero volt ennek az ötletnek a gazdája.

1946-ban a Pasta Gianduja néven készítette el azt a csokit, amit 5 évvel később növényi olajok hozzáadásával tudtak krémessé alakítani. 1963-ban az öregnek már a fia tökéletesítette a terméket, és 1964-ben piacra dobta Nutellaként.

Sok cég is, mint a Nutella, használja a pálmaolajat, méghozzá nagymértékben de nem érdekli, honnan van. Nyílt titok, hogy milyen borzalmas módon szerzik be a nagy rését ezeknek a pálmaolaj mennyiségeknek.

Sokak szerint a Nutella felelőssége eleve ott van, hogy nem szelektálnak a beszállítók között, így senki sincs rákényszerítve a fenntartható termelésre.

érdemes tehát ezeket a dolgokat jól az eszünkbe vésni a Nutella fogyasztásakor, és arra gondolni, hogy az édes élvezetért mennyi állatnak kellett szenvednie és elhagynia élőhelyét.

OSZD MEG másokkal is!

hihetetlen egészség feltáró élelmiszeripar botrányos felháborító


Megtekintések száma: 98825

Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet