A Pennsylvaniai szétrobbanó fogak rejtélye

2016. március 6., vasárnap




A 19 századi Pennsylvaniában egy fogorvos rémálomba illő bizarr fogászati állapotról számolt be. Beszámoltak ugyanis egy páciensről, akinek a  foga minden ok nélkül szétrobbant. 13 évvel később újabb esetet jelentettek, majd újabbakat, de a jelenség oka a mai napig nem ismert.

Feljegyzett esetek

A nagyon szokatlan feljegyzésekről számoltak be a 19. században a térségben. Az első ilyen esetet egy fogászként dolgozó férfi jelentette 1817-ben Springfieldben.

Egy lelkész fájlalta a fogát, majd elment az orvoshoz, de az nem tudta megállapítani, hogy pontosan mi okozza a fájdalmat. Annak forrása látszólag teljesen ismeretlen volt.

A lelkésznek később akkora fájdalmai voltak már, hogy fel-alá járkált, majd a fölre kuporodott lehajtott fejjel, mint egy megveszett állat. – írta le feljegyzéseiben Dr. Atkinson.

szetrobbano-fogak-2

A legbizarrabb az volt az esetben, hogy másnap a lelkész csontig hatoló fájdalmai egy csapásra megszűntek. Reggel 9 órakor történt, amikor is a beteg fel-alá járkált szinte teljes delíriumba esve a fájdalomtól, majd hirtelen egy óriási csattanást lehetett hallani.

A csattanás olyan erős és hangos volt, mint egy pisztolylövés. A csattanást követően mindent fogszilánkok és töredékek borítottak a rendelőben. A beteg fájdalma pedig megszűnt.

Egy hasonló esetről számoltak be 13 évvel később, amikor egy nő panaszkodott nagyon erős fogfájásra. A nőnek később szintén váratlanul szétrobbant a foga, és a fájdalom megszűnt.

1871-ben aztán újabb gyanús esetek jelentettek be. J. Phelps Hibler egy fiatal nőt kezelt makacs fogfájással, amikor is vizsgálat közben a nő foga olyan elemi erővel robbant szét, és olyan hangos volt, hogy Hibler napokra megsüketült az incidens után.

Ismeretlen okok?

A jelenség nagyon ritka, és ezért csak kevés feljegyzés van róla, de rengeteg elmélet született arra vonatkozóan, hogy ezekben az esetekben pontosan mi is történhetett.

Az egyik lehetséges magyarázat szerint, amikor a fog elkezd szuvasodni, és lényegében elrothad a foganyag, akkor olyan gázok keletkezhetnek, melyek képesek szétfeszíteni a fogat.

Mindazonáltal ezt soha nem sikerült még klinikailag bizonyítani. Ráadásul a fogszövet rendkívül erős szövet, bizonyos tekintetben még a csontnál is ellenállóbb.

felrobbano-fog

Egy másik lehetséges magyarázat szerint a páciensek fogába, ha két egymástól eltérő tömés is bekerül (újratömés, javítás során) akkor a folyamat során később spontán elektrolízis léphet fel a fogban.

Az elektrolízis során rengeteg hidrogén keletkezik a fog belsejében, majd mikor eléri a kritikus mennyiséget, a fog egyszerűen szétrobban.

fogtomes

A dolog rejtélye azonban az, hogy a feljegyzések szerint nem rendelkeztek tömőanyaggal a leírásban szereplő esetek páciensei. Ennek ellenére hasonló bizarr esetekről bár a közelmúltban nem tudni, az 1700-as évek előtt is jegyeztek fel hasonlóakat.

200 éve rejtély, hogy mi okozza, és míg meg nem történik egy újabb eset napjainkban, valószínűleg nem is lesz rá pontos magyarázat.

rejtély rejtélyek orvostudomány bizarr


Megtekintések száma: 23536





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet