A poltergeist, azaz a kopogószellem jelenség

2017. március 13., hétfő
Miért, hogyan, és mikor beszélhetünk poltergeist jelenségről? Tudni akarod? Akkord olvasd el a cikket!

A poltergeist ismeretlen erő, amely megmagyarázhatatlan zajokat okoz, tárgyakat mozgat anélkül, hogy láthatóvá válna. A tudomány kezdi megfejteni a dolgot.

A poltergeist jelenség legrégebbi beszámolója az 1. századig, az ókori Rómáig vezethető vissza, majd a 10. századi Kínából és a középkori Európából is vannak feljegyzések. A poltergeist egyik legelszántabb sorozata a 13. században a Köln melletti Stommelnben Boldog Krisztina ellen irányult. Testébe szegeket döftek, összeharapdálták, ruháját darabokra szaggatták. Mindennek számos tanúja volt.

2011-ben a brit The Sun lap közölt egy Coventry-ben történt esetet: Egy család figyelte meg, ahogy edények röpködnek a konyhában, az ablaksötétítők mozognak fel és le, a lámpa fel-le kapcsolódik, az ajtó bezárja önmagát, székek repülnek át a szobán, a szekrényajtók kinyílnak és hasonló dolgokat. Egy ördögűzés szertartás után a paranormális tevékenység végül megszűnt.

A jelenség leírásában a szellem vagy szellemek tevékenysége kopogó zajokban, tárgyak felemelkedésében, reptetésében vagy dobálásában vagy akár emberek elleni testi fájdalom okozásában is megnyilvánulhat. Az esetek többségében csak ritkán támadták meg az embert. Időtartamban néhány órától kezdve egészen több hónapig fennálló jelenségekről számoltak be.

Sokan úgy magyarázzák a jelenséget, hogy azt az ember idézi elő, amely a belső feszültségek alatt álló tudatalatti pszichokinézisének (telekinézis) eredménye. Ennek a magyarázatnak volt a támogatója a magyar származású Fodor Nándor parapszichológus is, bár vannak esetek, amelyek ellentmondanak ennek az elméletnek.

A kutatások szerint a kopogó szellemek áldozatainak nagy része 25 év alatti nő, akik nem is tudnak róla, hogy ők maguk okozzák a zűrzavart. Az ő érzelmi problémáik vetülnek ki, a harag, a félelem, a paranoia, és a skizofrénia. Rajtuk, ha pszichológus segít, a kopogtató szellem is hamarosan eltűnik.

Igen, a legtöbb ilyen jelenség instabil egyénekhez köthető, de nem mindegyik. Vannak olyanok is, melyek kísértetekhez kapcsolódnak. Ezekre aztán végképp nincs tudományos magyarázat. A kopogó szellemek lehetnek veszélyesek, fizikai és szellemi értelemben is, és rendszerint nem helyhez kötődnek, hanem személyhez.

A parapszichológia fejlődésével új mozaikszó került közhasználatba: az RSPK, azaz az ismétlődő, spontán pszichokinézis, mely megegyezik a poltergeistnek nevezett jelenséggel.

Bár manapság még sokan élnek abban a hitben, hogy az RSPK az “elemi erők” tevékenysége, azonban már azon emberek tábora is kezd sokasodni, akik inkább a természetes, mint inkább a természetfeletti erőknek tulajdonítják a különös eseteket.

Ugyanis mára megállapították, hogy a poltergeist tevékenységet nem a nagyi visszajáró kísértete okozza, hanem maguk az RSPK-jelenségek áldozatai. Ekkor vetődik fel a nagy kérdés:

De hogyan? Válasz még nincs, legalább is nem teljesen helyt álló, viszont egy biztos: az áldozatok öntudatlanul idézik elő a jelenséget, mely általában olyan-kor jelentkezik, amikor a bizonyos személy túlságosan feszült, ideges, frusztrált vagy állandóan szorong.

Forrás: Tudnodkell.info

paranormál érdekes érdekesség poltergeist


Megtekintések száma: 222039

Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet