A por eredetének rejtélye: miből is van a por?

2016. november 30., szerda




A por eredetének rejtélye még ma sem teljesen megfejtett. Ma már persze tudjuk, hogy nagyrészt miből áll, de az minimum megdöbbentő, hogy az átlagos porban is vannak olyan anyagok, melyek ismeretlenek a tudomány számára. Tényleg minden anyag csillagportól, és ősi részecskékből épül fel?

Azt sokan tudják, hogy a háztartási por nagy része a háziporatka ürüléke. Nem lehet ezen szépíteni, ez tényleg így van. Az atka ugyanis az elhalt hámsejtekkel táplálkozik főleg, és amit kiürít, az válik láthatóvá por formájában.

A világ pora

Azonban a világ poranyagának összetételének csak kis részét adj a háziporatka. Miből áll tehát a por, és miért nem tudjuk még ma sem, hogy egyes, a porban található részecskék honnan származnak?

Minden nap több milliárd tonnányi port hoz, majd hord szét a szél a földgolyón. Ez a mennyiség az 1970-es évek óta folyamatosan emelkedik. Nem csak a mi egészségünket képes befolyásolni, hanem az élővilágét, az állatokét is. Az ökoszisztémákra képes kihatna, de még az éghajlatunkra is.

A por ugyanis mindenhová eljut, nincs olyan zegzug, ahol ne jelenne meg, és ne lett volna már jelen korábban is.

A padlón éppúgy, mint több ezer kilométerre az atmoszférában, vagy mondjuk az autók tetején. Különösen ha a szél Afrika felől fúj. A pornak különleges szerepe van a világban, mindenre hatása van, de hogy honnan van, azt még nem tudták megfejteni.

Nem tudják, honnan ered a pormennyiség egy része

Bár a házi por atka valóban nagymértékben hozzájárul a házban fellelhető por tartalmához, azonban a nagyvilágban keringő por egy része ismeretlen helyről származik.

Mai ismereteink szerint az atmoszférában keringő por a legkülönbözőbb forrásokból érkezik.

Ilyen források lehetnek a vulkánok, sivatagok, a légkör felső rétege, illetve az emberiség tevékenysége is. Külön rejtély, hogy a por mennyisége mindig ugyanannyi, vagyis a por mértéke nem függ a levegő páratartalmától. A por ugyanannyi akkor is, ha esik az eső, és akkor is, ha nem.

Rejtély, miért növekedik

A por mennyiségének a megnövekedése is egy olyan dolog, amire még nem találtak egyértelmű magyarázatot a tudósok. A por ugyanis az elmúlt 30 évben úgy megnőtt, hogy az az eredeti pormennyiségnek a sokszorosát teszi ki.

Egyesek szerint 2100-ra valós lehet az a veszély, hogy a por lerakódik mindenre, elpusztítva a növényeket, és az emberek tüdejét megmérgezve állandó fullasztó világban fogva tartva a jövő nemzedékeit, a Csillagok között című filmben látottakhoz hasonlóan.

Csillaganyag lehet a por egy jó része

A kutatók úgy sejtik, hogy a por egy jó része csillaganyag. Ez nem meglepő, hiszen mi magunk is csillaganyagból épülünk fel, mint szinte minden részecske az univerzumban. Az már viszont annál is inkább meglepő, hogy a por összetételének egy része ma még mindig meghatározhatatlan a tudomány számára.

Vannak a porban ugyanis olyan részecskék, részeke töredékek, melyek nem találhatóak meg. A Földön sehol máshol a természetes környezetben, és az ember sem képes előállítani.

Ezek a földönkívüli anyagok talán meteoritokkal, üstökösökkel jöhetnek a Földre, hisz ilyen űrsziklák, űrkavicsok nap mint nap ütköznek a Földnek, ezek azonban még a légkörben porrá égnek, hozzájárulva a Földbolygó érdekes poranyagának összetételéhez.

tudomány érdekes érdekesség


Megtekintések száma: 73972





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet