A rejtélyes Costa Rica-i kőgolyók

2015. december 28., hétfő




A Costa Rica-i kőgolyók korunk egyik régészeti rejtélye, mert keletkezési idejük és céljuk is ismeretlen, de kétségkívül mesterséges eredetűek. Az elfogadott szemlélet szerint a kihalt Diquís-kultúra képviselői készítették őket. Napjainkban nagyjából 300 különböző méretű kőgolyó található a Diquís-deltában.

A kőgolyók mérete néhány centiméteres átmérőtől a 2,14 méteresig változik. A nagyobbak súlya elérheti a 15 tonnát. Van köztük gabbró, mészkő, homokkő és gránit anyagú is.

costa-ricai-kogolyok

Alakjuk tökéletes, a mértani gömbtől alig tér el. Egyiken sincsenek vésett jelek vagy díszítések. Érdekes, hogy nem találtak olyan szerszámokat, amikkel kifaraghatták volna őket.

costa-ricai-kogolyok-2

Akkoriban a kövek kifaragása nem ment olyan könnyen, mint ahogyan ma menne. A kövek eredete körülbelül Krisztus előtt 500  és 1550 közé tehető. 

Éppen emiatt felmerült az is, hogy talán nem is emberi kéz alkotta őket. Egy idegen civilizáció által itt hagyott monumentális alkotások lehetnek. Vagy talán valami más.

Az sem kizárt, hogy a kövek magával Atlantisszal hozhatóak kapcsolatba. Néhány helyi legenda szerint voltak olyan lakosai a környéknek, akik egy titkos főzet receptjének birtokában voltak, melynek segítségével képesek voltak a köveket könnyen megformálni.

costa-ricai-kogolyok-rejtelye

A 19. században fedezték fel őket, de a kőgolyókról csak 1930-ban készült először tudományos leírás. Sok követ elmozdítottak eredeti helyükről a mezőgazdaság miatt, és sokat kincsvadászok semmisítettek meg, mert azt hitték, hogy kincseket rejt a belsejük. Eredeti helyén már csak néhány kőgolyó található meg, a többségüket parkokban, hivataloknál vagy magánkertekben helyezték el.

rejtély rejtélyek ősi idegenek


Megtekintések száma: 8756





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet