A robotika jövője: érző robotkezet alkottak a Cornell Egyetem kutatói

2016. december 14., szerda




Nem vagyunk messze attól a világtól, amikor már biomechanikus implantátumokkal, és testrészekkel élhetnek a végtagsérültek egy sokkal teljesebb életet.

Aki elvesztette már valamilyen végtagját, az tudja, hogy ez egy olyan nyomasztó és borzalmas élmény, ami képes depresszióba kergetni az embert.

Új remény a végtagvesztett embereknek

Van úgy, hogy naphosszat azon tűnődik valaki, hogyan adaptálódjon a világhoz „nyomorékként”, és úgy érzi, soha többé nem lesz már ugyanaz az ember, mint aki balesete, betegsége előtt volt.

A robotika lehet minden olyan ember reménye, aki végtagját vesztette, ugyanis hamarosan elérhető közelségbe kerül annak a lehetősége, hogy ezek a megnyomorított emberek újra érezhessenek.

Ezt a jövőben, 5-10 éven belül különleges biomechanikus implantátumokkal tehetik meg.

A Cornell Egyetem érte el az áttörést

A robotika terén most egy újabb áttörő eredményt értek el, méghozzá a Cornell Egyetem kutatói, akik olyan robotkezet hoztak létre, mely képes érezni.

Éppen ebből kifolyólag olyan egy ilyen robotkéz érintése, mintha egy igazi két érintené meg az embert.

Nem durva, és robotikus, de még csak ridegség sincs benne, mint az eddigi robotikus kezektől megszokhattuk. Ez a fejlesztés sokkal emberibbé teheti a mesterséges végtagokat a jövőben.

A vizsgálat vezetőjének, Hujcsan Csao nak a véleménye szerint robotkezük nem az egyes ízületeket mozgató motorokat alkalmaz, hanem rengeteg szenzorral felszerelt puha képződmény, ezek mind a felszínen, mind benne megtalálhatóak.

Különleges technológia

A különleges robotkar olyan finomhangolt technológián alapul, mely lehetővé teszi, hogy kiküszöbölje a korábbi robotikus kezek állandósult hátrányait, például a durvaságot.

A mostani robotkar ugyanis még törékeny tárgyakat is képes megfogni, és biztosan kézben tartani.

A robotkar ugyanis rengeteg szenzorral felszerelt puha képződménnyel rendelkezik, ezek mind a felszínen, mind benne megtalálhatóak.

Még a fogott, megérintett tárgy anyagát, vagy textúráját is képes megkülönböztetni, gyakorlatilag teljes értékű karként tudnák használni a végtagjukat elvesztett emberek. Persze hosszú még az út ahhoz, hogy ez a robot fejlesztés rutin eljárássá váljon, és széles körben elterjedt és használt legyen, de mindenképpen egy új reménysugárként csillant fel sok ember szármára.

tudomány technológia technika robotok robot


Megtekintések száma: 33832





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet