A Sajama-vonalak rejtélye

2016. március 25., péntek
A világ egyik legnagyobb rejtélyének számítanak a bolíviai Sajama-vonalak, melyeket vannak, akik az istenek alkotásának, míg mások a földönkívüliek nyomának vélnek, de akadnak olyanok is, akik szerint egy gigantikus anyahajó lenyomata.

Bolíviában a számtalan rejtélyek egyik legnagyobbikaként tartják számon a legendás Sajama-vonalakat.

Az ország nyugati régiójában található anomáliák évtizedek óta újra és újra zavarba ejtik a régészeket és kutatókat.

sajama-vonalak-2

Egyenes vonalak, melyek hálószerűen összekapcsolódnak. Több ezer – majdnem tízezer – darab van belőlük, és eredetük mind máig ismeretlen.

Ismeretlen eredet

Eleinte a Sajama vulkán mellett élő egyik ősi törzs alkotásának tulajdonították a vonalakat. A törzs közel 3000 éve élt a területen, és kölcsönös harmóniában éltek környezetükkel. Azonban arra vonatkozóan nincsenek történelmi feljegyzések, hogy a vonalakat ők alkották volna.

Ráadásul a műholdas vizsgálatok azt mutatták, hogy a vonalak mindegyike tökéletes egyenest alkot.

sajama-vonalak-3

Néhány vonalnál ez még nem lenne meglepő, de nehezen hihető, hogy közel tízezer vonalat voltak képesek úgy megalkotni 3000 évvel ezelőtt, hogy azok mindegyike mértanilag tökéletes legyen.

Így maradt a nagy talány, ki alkotta a vonalakat, és miért? Ugyanis nemcsak a vonalak eredete nem ismert a tudomány számára, hanem azok funkciója sem.

Vonalak hálója

sajama-vonalak-halozataA vonalak átlagosan 1-3 méter szélesek, és közel 18 kilométer hosszúra nyúlnak, sokszor egymásba kapcsolódnak, így a műholdas képeken olyan, mintha egyfajta kusza, de mégis rendezett hálózatot alkotnának.

Közel 7500 négyzetkilométeres területet fednek le, vagyis az anomália tizenötször nagyobb, mint a hírhedt Nazca-vonalak.

Éppen óriási méretei miatt nem volt lehetőség kutatására egészen addig, míg a műhold technika ezt komolyabban lehetővé nem tette. Éppen ezért, az utóbbi években a középpontba került a terület, és mindenki arra próbál rájönni, kinek a műve, és miért készült.

Ősi leszállópálya

Sokan úgy gondolják, hogy mint a Nacza-vonalak esetében, itt is egy ősi földi leszállópályáról van szó. Egyfajta csomópont lehetett, amolyan ókori reptér az idegenek számára, akik hatalmas űrhajóikkal látogatták meg civilizációnkat.

A vonalak a le-és felszálló űrhajók és egyéb repülőszerkezetek hatására alakultak ki közel 3000 évvel ezelőtt.

[caption id="attachment_7648" align="aligncenter" width="740"]A vonalak - akárcsak a Nazca-vonalak esetében - ősi leszállópályák is lehetnek. A vonalak - akárcsak a Nazca-vonalak esetében - ősi leszállópályák is lehetnek.[/caption]

A vonalak jelenlegi kuszasága ellenére a kutatók úgy sejtik, hogy volt egyfajta hierarchia, vagy rendszer a vonalakban. Megvoltak a megfelelő sorrendek, az elsőbbrendűségek és az alá-fölérendeltségi viszonyok.

Az ősi leszállópálya elméletet erősíti az is, hogy a területen többször találtak már különböző fémeket, melyek 3000 évnél régebbiek.

osi-idegen-urhajo

Azt azonban nem sikerült ezekről a fémekről bebizonyítani, hogy mesterségesen keletkeztek-e, vagy geológiai folyamatok során.

 

Istenek műve

Mások az istenek művének gondolják a vonalakat. Régen az istenek a Földre látogattak – nem zárható ki, hogy az istenek földönkívüli lények voltak – és ők maguk, az égből „égették” bele a felszínbe ezeket a hatalmas vonalakat, melyek egyfajta matematikai kódot tartalmaznak.

A matematikai kódot nem sikerült még megtalálni, ugyanakkor többen felfigyeltek bizonyos szabályszerűségekre a vonalak között.

osi-istenek

Egyes vonalak között pontosan ugyanakkora távolságok vannak, minden negyedik vonal ugyanakkora, mint egy másik a hálózatban. Mindez véletlen lenne?

Akadnak olyan vadabb teóriák is, miszerint a vonalak a teremtéstörténet hiányzó fejezetét írják le kódolt formában, melyben Isten eredetére vonatkozó konkrét utalások vannak.

Idegen anyahajó lenyomata

Létezik olyan elmélet is, miszerint a vonalak nem az évek során alakultak ki, hanem egyetlen ominózus eset után, amikoris egy óriási, közel 18 kilométeres anyahajó szállt le a területen.

Egy ekkora súlyú szerkezetet nagyon nehéz megtartani, és lábak helyett az űrhajó az aljával landolt a földön.

Így a vonalak sűrű hálózata nem más, mint egy gigantikus csillagközi űrhajó aljának lenyomata. Erre természetesen semmi bizonyíték, ennek ellenére rengetegen hisznek az elmélet valószínűségében.

idegen-anyahajo

A Sajama vonalak eredete, tehát továbbra is rejtély marad. Csak remélhetjük, hogy az elkövetkező években, évtizedekben majd rájönnek a kutatók, hogy hogyan is keletkeztek, és ha volt funkciójuk, mi célt szolgáltak.

rejtély rejtélyek összeesküvés ősi idegenek ősi tudás


Megtekintések száma: 6383

Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet