A SARS-CoV-2-höz hasonló vírusra bukkantak Japánban és Kambodzsában

2020. november 25., szerda
Két, Kínán kívüli forrásból is igazolták a SARS-CoV-2 vírushoz hasonló kórokozó jelenlétét, ez az első eset, hogy a világjárvány forrásának tekintett országon kívülről érkezik ilyen bejelentés. 

Kambodzsában két 2010-ben befogott patkósdenevér mintáiban találtak az új koronavírushoz hasonló kórokozót. Japánban egy Rc-o-319 névre keresztelt vírust mutattak ki egy japán patkósdenevérből (Rhinolophus cornutus).

A kutatók szerint a felfedezések segíthetnek az új típusú koronavírus eredetének feltárásában, egyúttal azt is mutatják, hogy a koronavírusok jóval elterjedtebbek a patkósdenevérek között, mint korábban hitték. 

Miután mindkét mintát a járvány 2019-es kitörése előtt gyűjtötték, a kutatók szerint a labormintákban még több fertőzött állatra akadhatnak. 

Aaron Irving, a Hangcsoui Egyetem virológusa szerint az újonnan azonosított vírusok a SARS-CoV-2 elleni védekezésben is segíthetnek, ezért a jövőben az általuk kiváltott immunválaszok tanulmányozásával próbálja alaposabban megérteni a kórokozók által okozott tüneteket.

A felfedezés azért is jelentős, mert mideddig csak egy, a jelenlegi világjárványért felelős vírusra bukkantak, erről pedig csak idén adtak hírt a kínai szaklapok, holott már 2012-ben kimutatták a jelenlétét egy elhagyott rézbányában. 

A RaTG13 névre keresztelt vírus ebben az esetben a hivatalos adatok szerint hat bányászt fertőzött meg, a közvetítő pedig ebben az esetben is denevér lehetett, az itt gyűjtött vírusmintákat egy vuhani laboratóriumban vizsgálták.

A kínai állami kommunikáció szerint a betegséget nem vírus, hanem gombafertőzés okozta, a világjárvány kirobbanása után ismerték el, hogy a betegek vérében azonban egy mindaddig ismeretlen koronavírus jelenlétére utaló antitesteket találtak.

OSZD MEG másokkal is


Megtekintések száma: 43673

Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet