A Sátán övező máig megválaszolatlan kérdések

2016. november 9., szerda
Tudtad, hogy a Biblia soha sehol sem mondta ki, hogy az Ádámot és Évát megkísértő beszélő kígyó maga a Sátán volt? Ha pedig nem ő, akkor ki, vagy mi lehetett ez az állat? És milyen jelentősége van ennek?

A sátánról sokmindent tudunk, legfőbbképpen azt, hogy gonosz, és a romlottsággal szoros összefüggésben áll. De vajon ismerjük a Sátánt övező 10 legnagyobb rejtélyt, megválaszolatlan kérdést?

Ádám és Éva megkísértése

A Biblia soha nem mondta ki egyértelműen, hogy a kígyó, mely megkísértette Ádámot és Évát, az maga a Sátán lenne. Egy beszélő kígyóról valóban van szó a Teremtés könyvében, de ugyanakkor a Biblia arról is tanúbizonyságot tesz soraiban, hogy a kígyó volt a legokosabb állat akkoriban a vidéken.

Egy ilyen ellenmondás jogosan veti fel a kérdést: ki, vagy mi volt az a beszélő kígyó, mely megkísértette az embert, mielőtt kiűzte Isten az édenből őket?

A sátán valódi neveA Sátán valódi neve sohasem volt ismert, és a Biblia sem említi meg. Az téves elképzelés, hogy a Sátán maga a név. A Biblia ugyanis a Sátánt, mint szót sohasem használta névként, mikor említést tett a gonoszról.

Sőt, a Bibliában azt lehet észrevenni, hogy a sátán szót jelzőként is használták több helyen, amikor emberekről beszélt a Szent Könyv. Egy angyali lényről is említést tesz a Szentírás, akit „A sátán”-ként emlegetnek.

Sőt, ez még nem minden. A sátánként hivatkozott angyali lényt a Biblia Isten egyik végrehajtójaként írja le, mintha valamiféle ügyész lett volna.

„Monda pedig az Úr a Sátánnak: Észrevetted-é az én szolgámat, Jóbot? Bizony nincs a földön olyan, mint ő; feddhetetlen, igaz, istenfélő, bűngyűlölő. Még erősen áll a ő feddhetetlenségében, noha * ellene ingereltél, hogy ok nélkül rontsam meg őt.”

Sokak szerint ez a mondat tényleg arra utal, hogy a Sátán és Jób kapcsolata valójában olyan volt, mint a vádló és a vádlott kapcsolata. A spanyolban a sátánra a diabolos szó illik rá, ami annyit tesz, mint vádló…

A neve örök rejtély, mert nem Lucifernek hívják, ugyanis a Lucifer szót csak egyszer említi meg a Biblia, Babilónia királyával kapcsolatban említ meg.

A Sátán a pokol ura

A Biblia soha nem mondja ki, hogy a Sátán ténylegesen a pokol uralkodója, és ott van hatalma, ő a legfőbb vezéralak abban a fájdalommal teli tüzes világban Sőt, egyáltalán nem tudjuk biztosan azt sem, hogy a Sátánnak hány követője volt pontosan.

Ugyan más kulturális és történelmi utalások vannak arra vonatkozóan, hogy a Sátán eredetileg Isten egyik angyala volt, akit letaszítottak a mennyekből, de nincs egyértelmű kijelentés arra vonatkozóan, hogy ő volt-e a poklok királya.

Nem ugyanaz a Sátán az Ó és az Újszövetségben?

Ha elfogadjuk, hogy a Sátán csak egy jelző, mivel egyáltalán nem biztos, hogy egy konkrét lényt takart, akkor tovább szövődik egy érdekes gondolat.

Egyrészt talán valóban azért nem említi a nevén a Biblia sohasem a Sátánt, mert valójában az egy életforma, egy entitás, amiből nem csak egy van. Ráadásul az Ószövetségben úgy tűnik, egy egészen más Sátán jelenik meg, mint az Újszövetségben.

Mindkét helyen úgy említik, mintha Isten egy égi ügyésze lenne, azaz egy igazi vádló, azonban az Ószövetségben sokkal gonoszabb lénynek írják le. Így felmerült sokakban a kérdés: talán nem is egy és ugyanazon Sátán jelenik meg az Ó és Újszövetségben?

Honnan ered az elterjedt Sátán ábrázolás?

Ha azt mondanák, hogy rajzold le a Sátánt, te is nagy valószínűséggel egy csúnya embere és ló, vagy kos fejű lényt rajzolnál, hatalmas karmokkal és szarvakkal. Ez a közkeletű, szinte az egész világon elterjedt ábrázolás azonban csak kitaláció.

Egyrészt a Biblia nem igazán bocsátkozik részletekbe a Sátán kinézetét illetően, másrészt annyit tudni csak, hogy talán a görög istenek idejéből eredhet ez a szarvas, kos fejes ábrázolás.. 

De hogy pontosan mikor, és hogyan alakult ki ez egy egységes Sátánképpé az folklórban, azt nem tudni teljes bizonyossággal.

rejtély rejtélyek vallás isten ördög biblia sátán jéus


Megtekintések száma: 137035

Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet