A semmiből tűntek fel 2500 évvel ezelőtt, majd létrehozták az addigi legfejlettebb civilizációt Amerikában

2018. december 25., kedd
A világ mindmáig feltáratlan titkai a legújabb tudományos kutatások és számítógépes animáció segítségével egyre többet fednek fel magukból. 

Az ikonikus struktúrák és emlékművek rejtélyeiről a világ minden táján mind többet sikerül felfednünk, hogy hogyan tervezték, építették, használták őket és egyes esetekben mi vezetett az eltűnésükhöz majd az újbóli felfedezésükhöz.

A régészek a világ különböző részeire utaznak annak érdekében, hogy megfejtsék a titokzatos civilizációk ősi titkait, kezdve a legmagasabb piramisoktól a víz alatti városokig.

A mexikói dzsungelben fellelhető furcsa óriási kőfejek felfedezése a régészeket az olmékok elveszett fővárosába vezette el, és az új vizsgálatok tényleges bizonyítékot szolgáltattak arra, hogy ezeknek a misztikus embereknek az ismeretei örökre megváltoztatták az életet az amerikai kontinensen.

Az olmékek emelték az első hatalmas építményeket, amik földből készültek. A San Lorenzo-i olmékek 1000 méter hosszú és 660 méter széles teraszt építettek akkor, amikor Mexikó más részein még csak cserényből készült falvak álltak. A terasz tetején földhalmot emeltek azért, hogy lakásokat és középületeket építsenek rájuk. Az első piramis La Ventában épült.

33 méter magas volt, és egy közeli vulkán alakját utánozta. 

Ebben a piramisban nagy, 5x6 méteres istenmaszkokat, kőmozaikokat, színes agyagot, 3022 csiszolt jádét és a Csendes-óceán partvidékéről hozott ezer tonna antigonitot temettek el.

Az élelmiszertermelő parasztság biztosította a munkaerőt, amely ellátta az uralkodók öröklődő kasztját, a papi hierarchiát, hivatalnokokat, kíséretet és a művészeket. 

A rang szerint elhelyezett és bekerített kerületek szertartási, adminisztrációs és közigazgatási funkciókat töltöttek be, s talán a piacgazdaság céljait is szolgálták. 

Szabályos időközönként a lakosság számára fenntartott vallási központokban az egész közösség összegyűlt rituális események céljából, így például a San Lorenzoban és La Ventában. Ezekre a helyekre ma úgy tekintünk mint az építészeti szerkezetében is megnyilvánuló ideális olmék társadalom alapjaira.

Az olmék kultúra úgy ismert mint Közép-Amerika „anyakultúrája”.

A maják kulturális fejlődése az olmékoknak volt köszönhető, bár az olmék területeket a maja mélyföldekkel csak igen korlátozott és közvetett kötelékek kötötték össze. Az olmékok és a maják világa leginkább a Chiapas és Guatemala csendes-óceáni partvidéke és a szomszédos guatemalai fennsík között hatott egymásra. 

Ez volt az a terület, ahol a preklasszikus kor vége felé a mixe-zoque és a maja központok létrehozták az izapeñónak nevezett új stílust.

OSZD MEG másokkal is!

Forrás: ÚjVilágtudat

rejtély rejtélyek megmagyarázhatatlan bizarr történelem


Megtekintések száma: 54810

Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet