A SETI szerint ezen a 7 helyen lehet élet a Naprendszeren belül!

2022. december 18., vasárnap
Mikrobiológiai szintű életről van szó, de összetettebb életformákat sem zárnak ki.

Úgy tűnik, hogy bár még mindig nem akadt az emberiség élet nyomaira a világűrben, hamarosan megtörténhet a mindent elsöprő felfedezés.

Arról van ugyanis szó, hogy a NASA és a SETI egy kutatás keretében összegezte azt a 7 helyet, ahol feltehetően mikrobiológiai szintű élet létezhet.

Ezen 7 hely mindegyike a Naprendszeren belül rejtőzhet.

Természetesen nem zárják ki, hogy akár komoly, összetettebb szintű élet is jelen legyen valahol, de erre jóval kisebb az esély.

Seth Shostak szerint a Mars számít a legbiztatóbb égitestnek, itt ugyanis nem túl mélyen a felszín alatt, talán 30 méteres mélységben, már jelen lehet a mikrobiális élet, amelyet az ottani folyékony víz tenne lehetővé.

Tekintettel arra, hogy a NASA marsjárója jelenleg is a helyszínen van, ezt pedig szondák és a jövőben további eszközök egészítik majd ki, itt akár komoly esélyekről is beszélhetünk.

Ezt követi a sorban a Jupiter 4 holdja, amelyek közül 3 (az Europa, a Callisto, valamint a Ganymede) hatalmas óceánokat vonultat fel, közülük azonban az Europa emelkedik ki, amelynek részletesebb vizsgálata szintén szerepel a NASA tervei között – a trióhoz pedig az Io csatlakozik negyedikként, amely igencsak forró, erős vulkanikus tevékenységet mutató kísérő.

A Szaturnusz két holdja, sorrendben a Titán és az Enceladus, szintén otthont adhatnak a mikrobiális életnek, ezek közül pedig különösen ez utóbbi hatalmas gejzírjei adnak okot a reménykedésre.

Ugyanis itt még a landolásra sincs szükség, a talajt sem kell megfúrni, ehelyett mindössze az űrbe kilövellő gejzírek anyagából kell mintát venni ahhoz, hogy végre valóban megtaláljuk az „idegeneket”.

A Titán a maga folyékony tavaival szintén potenciális jelölt, bár itt nem vízről van szó, hiszen a felszínen ehelyett metán és etán csordogál.

A listát a Plútó zárja, amely szintén nem ugorhat be elsőként a laikusoknak, mint potenciális lelőhely.

Egyes vélekedések szerint azonban a felszín alatt még itt is víz rejtőzhet, ami szintén lehetővé tenné a mikrobális élet kialakulását és megmaradását.

Szerinted hol fogunk először élet nyomaira bukkanni a világegyetemben?

OSZD MEG másokkal is!

tudomány idegenek bizarr űrkutatás univerzum


Megtekintések száma: 110372

Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet