A Skaftafell gleccser csodálatos jégalagútjai

2016. november 21., hétfő
Egy megfagyott lagúna nyújt felejthetetlen látványt egy különleges gleccser mélyén.

A mélykék színben pompázó valódi jégbarlang egy különleges gleccser szerves részét képezi. A természeti csoda annyira lenyűgöző, hogy rengeteg videó és kép lelhető fel róla az interneten, ugyanis világszerte sokan utaznak el oda, hogy saját szemükkel láthassák.

A Svínafellsjökull gleccsernél alakult ki a jégbarlang, mely tele van több különböző, szerteágazó, hol összefutó járattal. A nap fénye nagyon mélyre szűrődik be a jégpáncél alá, igazi mélykék színűre megfestve a járatokat.

Gyakorlatilag a gleccser nem ás, mint egy igazi megfagyott lagúna. Olyan lagúna, mint amilyenek az egzotikus, nap melegítette vidékeket alakulnak ki, csak itt a jég megfagyasztotta, és kidermesztette, mintha megállt volna az idő.

A jégbarlangok legtöbbször átmeneti természeti jelenségek, melyek gleccserek közelében alakulnak ki. Izlandon azonban jégalagút, barlang és megfagyott jéghasadék található, és ezek között sok olyan jégbarlang van, ami már évek, vagy évtizedek óta tartósan fennmaradt.

A gleccser kialakulása nagyon érdekes. Az Öraefajökull vulkánról lefolyó víz kitartó munkájának eredménye az egész, mely a nagy nyomás hatására tömör, beton kemény jéggé alakult át.

Mivel kevés volt a levegő, ezért elnyelte szinte az összes fényt, egyedül a kéket nem, ezért adja ki ezt a nagyon mély, gyönyörű kék színt.

Később, a gleccser olvasásakor a víz, és a képlékeny jégréteg lassan befolyt a környező hasadékokba így alakítva ki a jégbarlang kanyargó alagútjait.

A gleccser még ma is olyan gyorsan nő és változik, hogy sokszor felszakad a jégbarlang, egyes részei megnyúlnak, vagy épp megsemmisülnek, eltörnek. Az ilyen sérült helyeken van, hogy a napfény is besüt, még igézőbbé téve a helyet.

A különleges jégbarlangot azonban az év semelyik részében nem szabad meglátogatni, mert veszélyes, mivel a jég több helyen bármikor beomolhat, főleg olvadozás közben.

Azonban télen, mikor a hideg eléggé meg tudja keményíteni a jégrendszert, akkor érdemes ellátogatni oda, bár még így sem teljesen veszélytelen és csak saját felelősségre szabd a barlangban bóklászni.

Az utóbbi évek globális felmelegedési tendenciája azonban erősen veszélyezteti ezt a természeti csodát, és az ehhez hasonló tartós jégbarlangokat. Ha a felmelegedés a jelenlegi ütemben halad, akkor 5 éven belül már nem élvezhetjük a Skaftafell gleccser szövevényes jégalagútjait.

érdekes érdekesség gyönyörű helyek


Megtekintések száma: 38129

Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet