A sós víz vagy az ecet NEM pusztítja el a koronavírust

2020. március 20., péntek
A világszerte kibontakozó koronavírus-járvány egyik káros mellékhatása az a sok téves és áltudományos „terápiás" javaslat, ami az interneten, és elsősorban a közösségi médiafelületeken terjed. 

A biztosnak hirdetett „gyógymódok" közül egy sem alkalmas a Covid-19-kór hatékony kezelésére, legfeljebb csak arra jó, hogy hamis reményeket és biztonságérzetet kelt egyesekben, tovább fokozva a járvány terjedésének veszélyét.

Ezrével keringenek a "csodálatos" gyógymódok a netes univerzumban

A jó szándékú rokonok és barátok a világ minden tájáról ostoba állítások ezreit küldözgetik ismerőseiknek a Whatsapp-on, míg az Instagram közösségi oldalon sokan online hirdetik, hogy mindent megtesznek a koronavírus-fertőzés elhárítására, az almaecettől kezdve (amely természetesen nem öli meg a vírust) a pozitív gondolkodásig bezárólag.

a sós víz az egyik komolynak hirdetett „gyógyszer" a koronavírus ellen,

amiről elsősorban a Facebookon és a Whatsappon értekeznek. A vírus sebességével terjedő „jó tanácsok" közül az egyik azt állítja például, hogy a koronavírus, mielőtt eljutna a tüdőbe, négy napig a torokban lapul, amitől az ember köhögni kezd, és ettől lesznek torokfájdalmai is.

Az öblögetés nem pusztítja el a szervezetbe már bejutott vírust

Az egyik, a közösségi oldalakon mostanában terjedő „terápiás" javaslat szerint:

Ha sokat vizet iszik meleg vízzel, sóval vagy ecettel, az eliminálja a vírust."

Mindehhez még azt is hozzáfűzik, hogy: „Terjessze el ezt az információt, mert ezzel megmenthet valakit."Az az állítás, hogy a sós, vagy az ecettel kevert meleg víz megöli a koronavírust, lehet, hogy jól hangzik, de sajnos egyáltalán nem igaz, hanem valójában károkat okozhat.

Dr. Perpetua Emeagi, aki a Liverpool Hope Egyetemen a humánbiológiai és biológiai tudományok tanára, a Metro brit online lapnak a neten terjedő öblögetéses módszerről elmondta:

„A koronavírus nem csak a torok hátuljában telepszik meg, hanem az egész légzőrendszert érinti."

- Tehát csak a fertőzéssel érintett egyik terület megcélzása nem gyakorol semmilyen értelmezhető hatást a koronavírus elpusztítására."


OSZD MEG másokkal is!


Megtekintések száma: 36095

Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet